Naslovna Grad Županijska priznanja zaslužnicima slatinskog kraja

Županijska priznanja zaslužnicima slatinskog kraja

346
0

Ove godine provodom Dana Virovitičko-podravske županiji (VPŽ) od 17 priznanja čak 8 je otišlo na slatinsko područje.

Župan VPŽ Igor Andrović i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić uručili su priznanja slijedećim ustanovama i zaslužnim osobama:

Najviše županijsko priznanje Zlatnu plaketu VPŽ dobio je Zavod za javno zdravstvo VPŽ „Sveti Rok“ koje mu je već dugo godina na čelu iskusni epidemiolog, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva naš Slatinčanin prim.mr.sc. Miroslav VENUS, dr. med. Priznanje je Zavod dobio za izuzetne zasluge i razvoj javnog zdravstva. Poseban i nemjerljiv doprinos ovaj zavod dao je i daje u vrijeme epidemije korona virusa od ožujka ove godine jer je svojim preventivnim i stručnim radom omogućio da naša županija bude među pet županija u Republici Hrvatskoj (RH) s najmanjim brojem zaraženih.

Povelju humanosti VPŽ za svoj 29 godišnji humanitarni rad na slatinskom i orahovačkom području dobila je francuska udruga Fraternite Catalogne Croatie (Bratstvo Katalonije i Hrvatske) iz grada Perpignana. Tisuće nepokretnih bolesnika osjetili su dobrobit njihove pomoći kroz medicinske krevete i ostala pomagala koja su ima olakšala vrijeme bolesti. Vodstvo udruge supružnici Carmen i Ivica Perković i predsjednica udruge Josett Roig koja je primila priznanje, najviše su zaslužni su što je godišnje po 2-3 šlepera humanitarne pomoći dolazilo u Hrvatsku. Njihovi partneri od 1992. su društva Crvenog križa iz Slatine i Orahovice.

Povelju zahvalnosti VPŽ dobili su dvije zaslužne osobe i 2 ustanove.

Mato BUBAŠ na osnovi dugogodišnjeg predanog rada na zaštiti digniteta Domovinskog rata i promicanju hrvatskih nacionalnih i povijesnih vrednota. Jedan je od osnivača ZNG-a grada Slatine. Danas je predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e VPŽ, te čelnik koordinacije braniteljskih i sportskih udruga u Slatini.
Berislav MARTINČEVIĆ preminuo u svibnju 2020. u 60-toj godini života bio je moralna vertikala općine Čađavica i cijelog slatinskog kraja. Pamtimo ga kao jednog od prvih dragovoljaca Domovinskog rata, predsjednika lovačke udruge „Sokol“ iz Čađavice, te dugogodišnjeg nogometaša i nogometnog trener koji je žensku ekipu iz Čađavice uveo u prvoligaško društvo. Povelju zahvalnosti VPŽ primio je njegov sin Antonijo.

Istu povelju dobio je Slatinski informativni centar (SIC) na čijem je čelu od 2005. ravnatelj Robert TURKALJ Tuco s trenutno 7 zaposlenih. On je SIC podigao na sadašnju razinu usluga i stručnosti, jer se u okviru istog nalazi radio Slatina s Internet portalom i streaming-om, piše i izdaje se mjesečno glasilo grada Slatine „Slatinski petak“ i rješava problematika glazbene opreme i zabavljača na manifestaciji „Slatinsko ljeto“. Turkalj (glazbenik i fotograf) je ujedno i zamjenik predsjednika Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURIN-a) utemeljene 2002. godine čime se bitno poboljšava i kvaliteta radijskih usluga u Slatini. SIC svoje početke temelji na slatinskom radiju koje je s radom počeo daleke 1969. godine.

Vatrogasna zajednica pokrajine Tirol u Austriji ovogodišnja je dobitnica Povelje zahvalnosti VPŽ za vrijedne donacije vrijednosti više od 1 milijun Eura. U samo godinu dana polovna vatrogasnih vozila s opremom dobilo je 15 DVD-a na području naše županije koja imaju kvalitetan i kontinuiran rad. Donacije bolničkih kreveta, kombi vozilo i vozilo za odvoz smeća išle su i drugim udrugama na području VPŽ.

Poveznica s ovim donacija i najzaslužnija za njih je zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ, Mateja FRAS VENUS, iz vatrogasne obitelji udana za prvog vatrogasca grada Slatine.

Godišnje nagrade VPŽ za 2020. dobili su Pučko otvoreno učilište (PUO) Slatina i Industrijsko-obrtnička škola (IOŠ) Slatina. Priznanja su primili ravnateljica PUO prof. Danijela FABRIC FABIJANAC i ravnatelj IOŠ-a prof. Mladen GRAOVAC.

PUO Slatina djeluje već 60 godina i u svojim djelatnostima imalo je do nedavno knjižničnu i muzejsku djelatnost, a do 1991. i amatersko kazalište. Danas su posvećeni doškolovanju, prekvalifikaciji i obrazovanju odraslih osoba, javnom prikazivanju filmova, održavanju kulturnih i kazališnih predstava i dr. Zahvaljujući poduzetnoj ravnateljici koja je kvalitetnim projektima aplicirala na EU fondove dvije dvorane kina i oprema su obnovljeni i digitalizirani, s samo Kino Slatina član je najznačajnije mreže europskih nezavisnih kina Europa CINEMAS. Trenutno u ustanovi radi 7 stalnih zaposlenika i 10- tak ugovornih prosvjetnih djelatnika.

IOŠ Slatina uskoro će proslaviti 100 godina postojanja jer svoje početke temelji na Šegrtskoj školi osnovanoj 1922. Sa svojih 48 stručnih djelatnika ova škola prednjači u našoj županiji sa inovacijama, novim poduzetničkim projektima i vrijednim učenicima koji kontinuirano ostvaruju vrhunske rezultate na državnim natjecanjima. Ovi „genijalci iz Slatine“ čuvaju tradiciju obrtništva slatinskog kraja. Kruna njihovog rada je osnivanje Centra izvrsnosti novih tehnologija u sektoru strojarstva VPŽ koji se nalazi upravo u IOŠ Slatina. Ravnatelj Mladen Graovac sa svojim djelatnicima duh pokretač je svega nabrojanog.

Na svečanoj sjednici održanoj 03. rujna 2020. u obnovljenom dvorcu Janković u Suhopolju nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s visokim dužnosnicima iz Vlade, saborski zastupnici iz VPŽ, župani, gradonačelnici i načelnici susjednih i daljih županija, gradova i općina. U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalio Miroslav dr. Venus, ravnatelj ZZJZ VPŽ „Sveti Rok“.

Vladimir Jelenčić, 07.09.2020

(346)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr