Naslovna Grad Slatinski gimnazijalci na državnoj Smotri simuliranih suđenja

Slatinski gimnazijalci na državnoj Smotri simuliranih suđenja

272
0

Putem videokonferencije održana je 15. državna Smotra simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja na kojoj je sudjelovalo 12 ekipa iz Belog Manastira, Bjelovara, Đurđevca, Gline, Koprivnice, Osijeka, Splita, Trogira, Varaždina i Zagreba te učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina za koju su nastupili: Dina Kovač, Dunja Krolo, Elena Bićanić, Lorena Bocor, Lucija Podolski, Luka Šabić, Marija Bljakaj, Mateja Podolski, Noa Fazerkaš, Sonja Prebeg i Vlatka Pačarić, a mentor im je bio profesor Zorislav Jelenčić.

Smotra je da je održana online – timovi su se javljali iz matičnih škola, a sudci su bili na Općinskom sudu u Novom Zagrebu. Smotru su pripremili i organizirali viši savjetnici Nevenka Lončarić Jelačić, prof. soc. paed. phil. i mr. sc. Tomislav Ogrinšak.

Sudionike je pozdravio doc. dr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu Marija Karadžole.

Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje – na unaprijed zadanom predmetu kaznene parnice „Općinsko državno odvjetništvo protiv Anice Milac„ učenici se uče ulogama državnog odvjetnika, optuženika, oštećenika, svjedoka, odvjetnika i vještaka, redoslijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju.

Tijekom simuliranih suđenja učenici usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja važnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa. Posebna važnost je u tome da učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu.

Pripreme za suđenje trajale su pet mjeseci. Informatička potpora bio je profesor Josip Mikolašević, a za opće i epidemiološke uvjete brinula se spremačica Zorica Galiot.

Ovo je već sedmi put da Slatinčani sudjeluju na državnim Smotrama simuliranih suđenja, a dosad je nastupilo ukupno 78 učenica i učenika.

Zorislav Jelenčić

(272)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr