Naslovna Novo Petrovo u Čađavici

Petrovo u Čađavici

421
0

Povijesni izvori spominju mjesto Čađavicu veću 14. stoljeću. Njeno autohtono pučanstvo nije se raselilo niti za vrijeme turske vladavine. Rimokatolička župa sv. Petra datira od kraja 18. stoljeća i jedna je od najstarijih župa u širem slavonsko-podravskom kraju. U njoj je kao župnik službovao i poznati slavonski pisac Antun Ivanošić.

Mjesto u plodnoj slavonskoj ravnici s velikim potencijalom razvoja – ali i velikim raseljavanjem u zadnjih 10- tak godina. Sa 9 pripadajućih naselja u općina Čađavica 2011. popisano je oko 2.000 stanovnika. Agilni načelnik Mirko Rončević trudi se iz svih mogućih resursa od ministarstva RH do fondova EU dovući što više sredstava za razvoj i zapošljavanje u svojoj općini.

U subotu i nedjelju održano je nekoliko sportskih natjecanja. Ove godine zbog potencijalne ugroze korona virusom puno skromnije održana je izložba hladnokrvnih konja i revija konjskih zaprega na čađavačkom igralištu. Zabilježili smo atmosferu pod šatorom i u općinskom domu gdje su se već tradicionalno okupili slavonski bikeri na poziv čađavačkog Moto kluba ZVIJERI.

Na samo Petrovo 2020. ministrica demografije dr. Vesna Bedeković otvorila je Dom udruga i simbolično su predani ključeve prostora koji će koristiti 5 udruga s područja općine. To su nogometni klubovi MLADOST 1930. iz Čađavice i KRČEVINE iz Čađ. Luga, Športsko ribolovna udruga KARAS, KUD PODRAVINA i Slavonski uzgajivači hladnokrvnih konja. Ovaj prekrasni prostor adaptiran je od bivšeg Doma zdravlja i opremljen za potrebe nevladinog sektora.

Sv. Misom u župnoj crkvi predvodio je mladi sopjanski župnik Oliver Kranjčec sa župnicima slatinskog dekanata. Čađavački župnik Stjepan Vuk zahvalio se općini na sufinanciranju elektrifikacije crkvenih zvona i Virovitičko-podravskoj županiji na sredstvima za obnovu kapelice u Zvonimirovcu. Službeni program završen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Čađavica na kojoj su uz ministricu Bedeković nazočili i saborski zastupnik Josip Đakić, župan Igor Andrović i dožupani Žužak i Klement.

Vladimir Jelenčić, 29.06.2020

(421)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr