Naslovna Novo Kulturna baština Hrvata na Kosovu

Kulturna baština Hrvata na Kosovu

139
0

U petak 26.6.2020. u Hrvatskom domu u Voćinu održana je promocija knjige IZ KULTURNE BAŠTINE HRVATA NA KOSOVU (iz mjesta Letnica, Šašare, Vrnez i Vrnavokolo) autora Dragice Šuvak i Mladena Štivina. Ovaj dvojac : prof. Šuvak – muzejska etnologinja i bivši voćinski župnik Štivin kroz svoje dugogodišnja istraživanja i rad sa populacijom doseljenih Hrvata s Kosova osjetili su se pozvani da svoje spoznaje o njima pretoče u ovu izvrsnu knjigu tradicije i običaja. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama narodnih nošnji, nakita, uporabnih predmeta, njihovih ostavljenih kuća i crkve Gospe Letničke. Iako je puno toga zabilježeno, sigurno je ostalo još materijala koje treba staviti na papir kako se dobila cjelovita slika o narodu koji je kao zabačena enklava preživio 7 stoljeća u muslimanskom i pravoslavnom okruženju čuvajući živom svoju nacionalnu hrvatsku i vjersku katoličku svijest.

Župnik Štivin kao čuvar tradicije i muzikolog čak je uspio privoliti članice KUD-a A. M. Reljkovića iz rodnog Davora da nauče nekoliko pjesama i plesova letničkog kraja obučene u letničku narodnu nošnju koje su im za nastup posudile žene s Kosova nastanjene u voćinskom i đulovačkom kraju. Voćinske mladice Matea i Mihaela čitale su kratke crtice iz života na Kosovu na letničkom dijalektu. Knjigu je izdana u nakladi Ogranka Matice Hrvatske u Slatini kao 18. knjiga Male slatinske biblioteke. Uvod o knjizi dala je predsjednica MH Slatina prof. Zorica Varga.

Istog dana u 19,00 sati bio je održan i koncert gudačkog kvarteta Rucner u okviru Međunarodnog festivala 26. Dani Milka Kelemena. Umjetničke gošće bile su Ana Rucner na violončelu i novobukovačka glazbena nada Veronika Brzica na saksofonu. Glazbena poslastica u prepunoj crkvi Pohođenja BDM u Voćinu publiku nije ostavila ravnodušnom, osobito kad su čuli zvuke slavonske rapsodije i bećarca. Nakon koncerta mega popularna Ana Rucner fotografirala se je sa zainteresiranima. I promociji knjige i koncertu nazočili su predstavnici vlasti : načelnik općine Predrag Filić , župan VPŽ Igor Andrović s dožupanima Klementom i Žužakom i ministrica demografije dr. Vesna Bedeković i sama poznati pedagoški i kulturni (folklor) djelatnik i znanstvena istraživačica života hrvatske enklave u Rumunjskoj, u Karaševu. Domaćin – župnik Ivan Ereiz zahvalio se kvartetu i gošćama na izvrsnom koncertu.

Vladimir Jelenčić, 29.06.2020

(139)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr