Naslovna Blog Arhiva tekstova JOSTA – njemački križanac u Slatini

JOSTA – njemački križanac u Slatini

13.46K
4

Josta je znanstveno stvoreni hibrid, odnosno križanac crnog ribizla (Ribes nigrum) i ogrozda (Ribes uva-crispa). Ime JO+STA dolazi od početnih slova dvije njemačke riječi Johannisbeere (crni ribizl) i Stachelbeere (ogrozd).

Stvaranje ovog iznimno rodnog i ukusnog voća, započelo je davne 1922. godine, nastavljeno je sredinom pedesetih godina, a prve sadnice su izašle na tržište tek 1977. godine.

Crna ribizla je po sadržaju vitamina i minerala znatno ispred borovnice i brusnice, ali je iznimno osjetljiva i potrebno je često tretirati fungicidima i insekticidima. Tek je stvaranjem križanca crne ribizle i divljeg ogrozda iz Amerike riješen ovaj problem.

Josta nije zahtjevna za uzgoj, raste kao grm visine do 2 metra, otporna je na bolesti i sadi se u proljeće ili jesen jednostavnim zabadanjem grančica u zemlju. Plod je crne boje i sazrijeva u lipnju, srpnju i kolovozu mjesecu. Nasuprot roditeljima, josta znatno manje poboljeva, ima blažu aromu od crnog ribizla, a bobice su višestruko krupnije. Na grozdu se nalazi 3-5 bobica promjera do 15 mm.

Josta za razliku od ogrozda nema bodljikavo trnje, otporana je na hladnoću i blago je kiselkasta. Sadrži brojne minerale i puno vitamina C. Konzumiranje joste se preporuča kod slijedećih bolesti: slabokrvnost, krvarenje desni, bolesti bubrega, za podizanje imuniteta, prehlade i gripe, bolesti jetre itd. Može se uzimati: svježa, smrznuta, termički obrađena ili u obliku vina.

Ono što je zanimljivo kod ove iznimne voćke jest da voli vlažno tlo za razliku od drugog voća kojem odgovaraju brdski krajevi. Sadnice se sade na 2 metra razmaka pri čemu jedan grm može dati do 5 kilogram plodova koji se najbolji svježi, a odlični su za spravljanje: džemova, sokova i nadaleko poznatog vina od joste.

Sve ove zanimljive podatke o josti pronašao sam na internetu. Prvu sadnicu sam dobio prije 10-ak godina od Željka Jurasa, a većinu današnjeg nasada od Danijela Danilovića koji je bio uvjeren kako mi daje ribizle. 🙂 Ukoliko želite stvoriti vlastiti nasad jostu možete kupiti u rasadnicima ili skoknite do M. Gupca 33 po svoju grančicu. Rezidba se radi odmah poslije berbe, koja je kod mene danas završila.

Cjelokupni ovogodišnji urod sam pretvorio u sok od joste i to po recepturi naših baka. Oprani plodovi su jednostavno zašećereni i ostavljeni na suncu. Kad sok iscuri, uslijediti će kratkotrajna pasterizacija na štednjaku i spremanje u staklene boce bez ikakvih drugih dodataka i konzervansa.

Miša Nicinger

(13464)

Tagovi: