Naslovna Novo EK objavila prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida: uvažen pristup Hrvatske

EK objavila prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida: uvažen pristup Hrvatske

34
0

Europska komisija je objavila prijedlog Uredbe o održivoj uporabi pesticida kao očekivani pravni temelj za postizanje zajedničkog cilja smanjenja uporabe pesticida za 50 posto do 2030. godine na EU razini. Komisija je u prijedlogu prepoznala potrebu za pristupom kakav je Hrvatska uz gotovo polovicu država u Vijeću dosljedno zagovarala te prijedlog podrazumijeva smanjenje uporabe pesticida od 65 % za zemlje čiji je prosjek iznad 140 % od prosjeka Unije, 50 % za zemlje čiji je prosjek između 70 i 140 % prosjeka te 35 % za zemlje čiji je prosjek ispod 70 % prosjeka EU. Hrvatski poljoprivrednici koriste upola manje pesticida nego što je prosjek na razini EU te je ovaj pristup pravedniji i bolji za potrošače, jer na zajedničkom tržištu smanjuje razlike u uporabi kemijskih sredstava među državama članicama.

Hrvatska će nastaviti aktivno sudjelovati u nadolazećim pregovorima u Vijeću i Europskom parlamentu u sklopu redovne zakonodavne procedure EU u cilju usvajanja najkvalitetnijeg teksta ove iznimno važne uredbe. Nadamo se da ćemo u očuvanju postignutog uspjeha, koji se ogleda u ugrađivana stajališta Hrvatske i niza drugih zemalja, imati podršku svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu.

U izradi Strateškog plana do 2027. vodimo računa o ispunjavanju ciljeva povezanih s jačanjem održivosti i otpornosti poljoprivrede na klimatske promjene te podržavamo smanjenje korištenja pesticida i prelazak na alternativne, održivije načine zaštite bilja. Zakonom o održivoj uporabi pesticida, svatko tko koristi pesticide namijenjene za profesionalnu primjenu mora imati valjanu iskaznicu kojom dokazuje da je prošao edukaciju o održivoj uporabi pesticida, a Ministarstvo nadograđuje fitosanitarni informacijski sustav u svrhu boljeg nadzora. Iako službeni pokazatelji Hrvatsku na razini EU svrstavaju u gornju polovicu ljestvice po odgovornosti u potrošnji pesticida, što ide u prilog sigurnosti hrvatskih građana i visoke kvalitete domaćih proizvoda, povećali smo količinu proizvoda koji se analiziraju u okviru praćenja ostataka pesticida u hrani, a samo je ove godine planirano uzorkovanje 550 proizvoda.

Također, u travnju ove godine stupio je na snagu novi Zakon o održivoj uporabi pesticida, pri čemu je stavljen poseban naglasak na zaštitu pčela i divljih oprašivača te su uvedene dodatne mjere za smanjenje rizika  u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura, a unutar Nacionalnog akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida planirane su dodatne mjere za zaštitu oprašivača.  U kontekstu višestruke važnosti pčela za čovjeka i poljoprivrednu proizvodnju, Vlada RH je osigurala produljenje trajanja Nacionalnog pčelarskog programa do kraja 2022. godine te iskorištenje omotnice koja je povećana za 3 milijuna kuna godišnje, a nadograđuje se i Fitoinformacijski sustav povezivanjem sa svakim prodajnim mjestom.

Ministarstvo poljoprivrede

(34)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr