Naslovna Novo Jubilarni darivatelji krvi

Jubilarni darivatelji krvi

175
0

Godina 2018. godina je velikih jubileja Hrvatskog Crvenog križa. Točno prije 140 godina u okviru tadašnje Austro-Ugarske registrirale su se prve udruge pod imenom Crvenog križa na tlu današnje Hrvatske sa svrhom pomaganja ranjenim vojnicima koji su se vraćali s bojišta u Bosni i Hercegovini 1878. godine.

Tijekom godina organizirale su se i nove udruge u drugim mjestima pod imenom Crvenog križa koje su tijekom ovih 140 godina djelovale unutar 5 različitih državnih tvorevina. Svima je osnovni cilj i misija bila pomaganje ljudima u svakoj vrsti nevolje i potrebe. Najveći doprinos pomaganju svim ljudima u nevolji društva Crvenog križa (tada 110 općinskih organizacija) dala su tijekom Domovinskog rata i poraća.

Jedna od nasušnih potreba bila je i transfuzija krvi osobama koje su uslijed bolesti ili ranjavanja (izgubile veće količine krvi čime im je život bio neposredno ugrožen). Prva transfuzija krvi u Hrvatskoj obavljena je 1923. godine i to direktno iz vene u venu u Ginekološkoj klinici u Petrovoj ulici u Zagrebu.

Prvi darovatelji krvi bili su redovito rodbina i prijatelji osobe koja je trebala transfuziju, a često se je krv i plaćala. Prvo dobrovoljno davanje krvi organizirao je Crveni križ Hrvatske u željezari u Sisku 25.10.1953. godine. Od tada akcija darivanja krvi su uvijek dobrovoljne, besplatno, solidarno i anonimno i tako već 65 godina.

Darivatelji krvi su nacionalno blago svake zemlje i zato im prvenstveno država treba pokazati svoju zahvalnost. U RH darivatelji krvi ostvaruju potpuno oslobađanje do plaćanja dopunskog osiguranja u zdravstvu i to žene za preko 25. puta, a muškarci za preko 35. puta darovanu krv. Mnogi gradovi tim darivateljima daju i druge beneficije kao besplatan javni prijevoz, besplatno parkiranje i dr.

Ove 2018. godina proslavlja se 65. godina organiziranog davanja krvi u RH i tom prigodom Predsjednica Republike gđa Kolinda Grabar-Kitarović 6. studenog odlikovala je 195 državljana RH za darovanu krv s odličjem Danica Hrvatska s likom Katarine Zrinske.

“Jer upravo je krv ono primarno što znači život i još je uvijek niti jedan doseg suvremenih otkrića u medicini ne može nadomjestiti krv, tu esenciju života”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, naglasivši da darivatelji krvi ne razmišljaju o svojoj koristi, promociji ili pohvalama. „No, mi im na poseban način želimo reći hvala, svima vama, iskazati vam priznanje i prepoznati dobro koje činite za dobrobit cijelog našeg društva i naše hrvatske domovine”, poručila je u zahvali odlikovanim muškarcima koji su krv darovali više od 100 te ženama koje su krv darovale više od 75. puta.

Među tim darivateljima bila su i 4-rica s područja Virovitičko-podravske županije koji su svoje 100-to davanje ostvarili u 2016. godini. To su Đorđe Stanisavljević (1954.) i Rade Dronjak (1960.) sa slatinskog područja, Slobodan Kolarević (1958.) s virovitičkog i Vanja Smojver (1965.) s orahovačkog područja.

Ukupno na području naše županije imamo 13 muškaraca sa 100. i 2 žene sa 75. davanja krvi iz Crvenog križa Virovitica, 6 muškaraca i 1 ženu iz CK Slatina i 3 muškarca i 2 žene iz CK Orahovica, ukupno 27 velikih i nesebičnih jubilarca kojima u ovoj godina jubileja HCK od srca čestitamo.

Vladimir Jelenčić

(175)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*