Naslovna Grad Vraća li se staro normalno u Slatinu?

Vraća li se staro normalno u Slatinu?

174
0

Vrijeme zaključavanja zbog prijetnje od COVID-19 koje na našem području traje od prošlogodišnjeg Josipova, uz povremena otvaranja stvarno je zamorno i depresivno.

Nažalost, potres na Banovini krajem 2020. ožalostio je postradale i donio im mnoge životne poteškoće. To je ipak opozvalo odluku da se zatvorimo po županijskim granicama i uzrokovalo dodatno susretanje osoba iz cijele Hrvatske, ali nije pokazalo da se je epidemija dodatno širila zbog toga.

Naš dragi slatinski zavičajci reducirali su život na posao (tko ga ima), golo preživljavanje i minimum posjeta bližnjima.

Svi smo u nekakvom imaginarnom strahu od drugoga kao uzročnika zaraze, izbjegavamo se, a vrijeme će za godinu-dvije kad se prekinu informacijske blokade i manipulacije pokazati je li sve to bilo potrebno.

Slatina je od prošlog tjedna doživjela svoje novo „normalno“ otvaranje.

Prvi događaj kojem sam 19. svibnja nazočio bila je utakmica Hrvatskog rukometnog kupa između seniora RK Slatina i RK Nexe iz Našica, hrvatskog prvoligaša koji se igrom i kvalitetom ravnopravno nosi s najboljim europskim klubovima. Iako je to bila utakmica između terminatora i običnih ljudskih bića. Uz visoki poraz naša slatinska momčad hrabro se borila i solidno napunila mrežu Nexe-a.

Drugi događaj bio je koncert Hrvatskog baroknog ansambla 24. svibnja u akustičnoj crkve bl. Ivana Merza u Slatini u kojem je uživalo podosta štovatelja klasične glazbe. Glazba oplemenjuje ljude i to nam je zaista trebalo nakon tako duge stanke.

Treći javni događaj bila je jučerašnja pilot edukacija Turističke zajednice Slatine o promicanju prirode i održavanju prirodne baštine u nedavno otvorenom EPIcentru Sequoia. Izvrsnu prezentaciju o prirodnim vrijednostima naše županije i slatinskog kraja pripremili su Dragan Prlić, magistar biologije, rodom iz Donjih Meljana i njegov kolega biolog Ivan Damjanović. Već nekoliko godina opažanja iz prirode lokal patriot Dragan predstavlja na svojoj Facebook grupi “Prirodni svijet Slatine i okolice“.

Temeljem višegodišnjeg terenskog rada ovi autori izradili su više sjajnih prezentacijskih materijala o bogatoj flori i fauni između Drave i Papuka, namijenjenih učenicima i ostalim posjetiteljima Interpretacijskog centra Sequoia. Ovaj projekt sufinancirala je EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi ga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Da, još nešto, otvaranjem EPIcentra Sequoia u petak 15. svibnja dobila je Slatina, može se reći novo, drugo reprezentativno gradsko središte. Po skladnoj uređenosti okoliša s dječjim igralištem i namjeni zgrada, Sequoia bi bez srama mogla biti ures bilo kojeg manjeg zapadno- europskog gradića.

Ovih par vrijednih događaja kroz 10- tak dana dokaz su da se ipak vraćamo u bolje normalno.

Vladimir Jelenčić, 27.05.2021

(174)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr