Naslovna Novo Uređaji koji se prodaju bez punjača, moraju biti jeftiniji!

Uređaji koji se prodaju bez punjača, moraju biti jeftiniji!

44
0

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton danas je predstavio novi zakon kojim bi se trebao uvesti isti punjač za male uređaje poput mobitela, tableta, slušalica, kamera, džepnih konzola i zvučnika. Prijedlog je pozdravila i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan naglasivši da se nova mjera mora odraziti na cijenu uređaja.

„U okoliš se godišnje odloži 51 000 tona punjača. Svatko od nas ih doma ima punu ladicu. Mislim da smo se svi bar jednom zapitali zašto svaka generacija uređaja dolazi s drugačijim punjačem. Parlament je zato prije 10 godina tražio zakon za isti punjač za male uređaje kojih u EU ima preko 500 milijuna. Komisija je pod utjecajem industrije stalno predlagala dobrovoljne mjere koje nisu dale rezultate, a elektronski otpad u EU i dalje raste i po pet posto godišnje“, objašnjava Biljana Borzan.

Novi prijedlog će uvesti isti model punjača za male uređaje, a i omogućiti da se uređaji prodaju bez punjača kako bi se više koristili stari punjači. Procjena je da potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 milijuna eura godišnje. Međutim, Borzan kaže da su joj se potrošači već žalili na cijene uređaja koji se prodaju bez punjača.

„Apsolutno je nedopustivo da proizvođači počnu prodavati mobitele bez punjača za istu cijenu kao što je sad s punjačom. Cijene punjača su i do tristo kuna, i moramo osigurati da uređaji toliko i pojeftine. Ova mjera se ne smije iskoristiti da bi se stvorio dodatan profit za industriju, već da se omoguće uštede za građane i očuvanje okoliša!“, jasna je Borzan.

Prijedlog Komisije sada ide na dodatne izmjene u Vijeće i Parlament, a očekuje se da bi standardizirani punjači trebali biti na tržištu do 2024.

Bruxelles, 23. rujna 2021.

biljanaborzan.eu

(44)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr