Naslovna Grad Tečaj održavanja života i primjena AVD-a za volontere i djelatnike DCK CPŽ

Tečaj održavanja života i primjena AVD-a za volontere i djelatnike DCK CPŽ

58
0

Djelatnici Hitne medicinske službe VPŽ Marko Vlajnić i Zoran Popović održali su tečaj osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora) u srijedu 30. ožujka 2022. godine.

U teoretskom i praktičnom dijelu tečaja u trajanju 6 školskih sati u prostoru CK Slatina sudjelovalo je i ispit položilo 12 volontera i djelatnika iz Gradskih društava Crvenog križa Virovitica, Slatina i Orahovica, odnosno članovi interventnog tima Društva Crvenog križa VPŽ.

Temeljem velikog praktičnog iskustva predavača polaznicima je na zoran način pokazano i objašnjeno kako se spašavaju ljudski životi u situacijama kada unesrećeni ne diše i nije pri svijesti (sumnja da je doživio srčani udar).

Primjenjuju se metode reanimacije i električnih šokova AVD-om ako nam je pri ruci. AVD daje vrlo jasne upute na hrvatskom jeziku tako da njegovo korištenje ne bi nikom trebao biti problem.

U Hrvatskoj je svijest i osposobljenost običnih ljudi u pružanju prve pomoći i reanimacije do dolaske ekipe prve pomoći veoma mala.

Zato što se nije pristupilo reanimaciji (oživljavanju) u prvih 10 minuta nakon nesreće smrtnost i visok postotak invaliditeta pacijenata su vrlo veliki.

Vladimir Jelenčić

(58)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr