Naslovna Novo Slatinski biolog publicirao sveučilišni udžbenik o vegetaciji Hrvatske

Slatinski biolog publicirao sveučilišni udžbenik o vegetaciji Hrvatske

118
0

Usprkos bogatoj tradiciji istraživanja vegetacije na području Hrvatske, postoji zapravo tek mali broj udžbenika koji daju detaljan uvid u raznolikost našeg biljnog svijeta. Izrada knjige ovakvog tipa zahtijeva bogato iskustvo, teorijsko i praktično, koje se temelji na gotovo beskonačnim terenskim satima provedenima na istraživanju biljaka u Hrvatskoj.

Terenska nastava iz vegetacijske ekologije biologa Dragana Prlića, predstavlja sveučilišni priručnik koji stručno prezentira sve apekte naših biljnih zajednica i staništa: od voda i močvara, preko livada i pašnjaka pa sve do različitih vrsta šuma.

Drugim riječima, knjiga govori o biljkama koje nalazimo u prirodi, o njihovoj klimi, reljefu i tlu, o njihovom međusobnom odnosu te kako sve ovo zajedno utječe na konačni izgled krajolika.

Cilj je ove knjige popuniti nedostatak stručnog materijala koji će studentima, ali i njihovim profesorima, olakšati provedbu terenske nastave iz vegetacijske ekologije ili srodnih disciplina. Knjiga je izvorno osmišljena kao nastavno sredstvo za studente Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, međutim nalazi se i u znatno široj uporabi.

U već dobro utvrđenom nastavnom programu, predviđeno je upoznavanje vegetacije na području Lonjskog polja, Gorskog kotara i sjevernog Primorja. Ovi se lokaliteti odlikuju velikom biološkom i krajobraznom raznolikošću, a ubrajamo ih i među naše najbolje istražena područja.

Na više od 400 stranica, bogato ilustrirana Terenska nastava iz vegetacijske ekologije predstavlja sintezu dosadašnjih spoznaja iz šireg polja botanike te dodaje kritički osvrt na aktualno stanje na terenu. Ima službenu preporuku Hrvatskog botaničkog društva te pozitivne recenzije u smislu njezine kvalitete i uporabe na terenu (Glasnik Hrvatskog botaničkog društva).

Knjiga pronalazi uporabu ne samo na studijima biologije i ekologije, već i među studentima drugih smjerova poput šumarstva, agronomije ili zaštite prirode koji se u određenom dijelu svojega studija dotiču elemenata flore i vegetacije.

O autoru

Dragan Prlić, magistar biologije, bavi se uglavnom istraživanjima vaskularne flore i stanišnih tipova, daljinskim istraživanjima vegetacije te obradom i analizom podataka u okviru geografskih informacijskih sustava (GIS) i statističkih alata. Dosad je objavio, samostalno ili u koautorstvu, brojne znanstvene i stručne članke, sudjelovao na velikom broju međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova te doprineo uspješnom završetku više od 20 velikih projekata iz područja zaštite prirode. Redoviti je član bioloških i ekoloških društava te aktivno popularizira rezultate svojih istraživanja. Dobitnik je Rektorove nagrade i Nagrade za izvrsnost u nastavi. Pojedini detalji i zanimljivosti o prirodi Slatine i okolice mogu se pronaći na autorovoj web stranici slatina-nature.com ili na Facebook grupi facebook.com/SlatinaNature.

(118)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: