Naslovna Novo Sažetak aktivnosti u prometu protekli tjedan

Sažetak aktivnosti u prometu protekli tjedan

1.67K
0

Prometne nesreće

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko–podravske županije evidentirano 17 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 3 sudionika u osobnim automobilima lako ozlijeđena i jedan je pješak teško ozlijeđen. Jedan vozač je uzrokovao prometnu nesreću sudjelujući u prometu pod utjecajem alkohola. Najteža prometna nesreća protekli tjedan, u kojoj je 72-godišnji pješak teško ozlijeđen, se dogodila u utorak u jutarnjim satima na pješačkom prijelazu u centru Voćina, a uzrokovala ju je vozačica osobnog automobila zbog zakašnjelog uočavanja opasnosti.

Utvrđeni prekršaji

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 304 prekršaja, od kojih 44 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 77 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u subotu u 23 sata na D-2 u Lozanu, a na dionici državne ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h je vozačica osobnog automobila starosti 25 godina pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 1,24 g/kg upravljala brzinom od 134 km/h.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,78 g/kg je utvrđena kod vozačice bicikla starosti 42 godine koje je upravljala vozilom u srijedu u 9,40 sati u Pitomači.

Dok je najveća koncentracija alkohola kod vozača motornog vozila od 2,43 g/kg utvrđena kod 65-godišnjeg vozača osobnog automobila na dionici ceste izvan naselja Gornje Bazje i Veliko Polje.
U subotu u Črešnjevici oko 21,50 sati u nadzoru prometa zatečen 61-godišnjak pod utjecajem alkohola 2,37 g/kg, bez važeće prometne dozvole, u vrijeme dok mu je rješenjem od Visokog prekršajnog suda izrečene zaštitna mjera upravljanja vozilom i oduzeta vozačka dozvola, uhićen je i nakon liječničkog pregleda smješten u prostoriju za zadržavanje.

U nedjelju u Virovitici oko 03,00 sata sa koncentracijom alkohola 2,11 g/kg prilikom nadzora prometa zatečen 60-godišnjak koji je uhićen, jer su okolnosti upućivale da će nastaviti sa činjenjem prekršaja, nakon liječničkog pregleda je smješten u prostorije za zadržavanje, slijedi podnošenje optužnog prijedloga.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ

Tijekom proteklog tjedana je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićeno 5 vozača:

  • 3 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola,
  • 1 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane,
  • 1 zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane.

Pojačane mjere i akcije

U subotu/nedjelju, 8./9. listopada 2022. godine od 20:00 do 04:00 sata je na području cijele policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je izvršen nadzor 142 vozača i kod njih utvrđeno i sankcionirano 63 prekršaja, od kojih 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Tijekom predstojećeg tjedna, od 10. do 16. listopada 2022. godine će, sukladno planiranim aktivnosti organizacije ROADPOL, policijski službenici na području cijele policijske uprave vršiti pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa.

PU Virovitičko-podravska

 

 

 

 

(1673)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr