Naslovna Grad Radionica “Virtualna stvarnost i aditivna proizvodnja u strojarstvu”

Radionica “Virtualna stvarnost i aditivna proizvodnja u strojarstvu”

65
0

Danas, 10. prosinca 2021. godine, u Poduzetničkom inkubatoru Slatina održana je jednodnevna radionica „Virtualna stvarnost i aditivna proizvodnja u strojarstvu“. Organizatori radionice su Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije, Grad Slatina, udruga DISK Slatina i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb.

Radionicu su vodili profesori i asistenti s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu:

  • Nikola Horvat, mag. ing. mech.
  • Filip Valjak, mag. ing. mech.
  • sc. Marija Majda Perišić
  • sc. Tomislav Martinec
  • dr. sc. Stanko Škec

Radionica je bila namijenjena učenicima 1. razreda Industrijsko-obrtničke škole u Slatini, smjer CNC operater i članovima udruge DISK Slatina. Polaznici radionice u prvom dijelu upoznati su s tipovima aditivne proizvodnje te primjenom 3D modela u aditivnoj proizvodnji. Drugi dio radionice bio je usmjeren na virtualnu stvarnost (VR), odnosno na primjenu VR tehnologije te izradi VR modela.

Razvoj startup ekosustava u Virovitičko-podravskoj županiji

Od uspostave Mreže inkubatora Virovitičko-podravske županije stavili smo snažan naglasak na poticanju razvoja StartUp ekosustava u Virovitičko-podravskoj županiji. Obrazovne institucije su jedan od ključnih dionika u StartUp ekosustavu te smo od samih početaka Mreže inkubatora velik dio svojih aktivnosti usmjerili upravo na suradnju sa obrazovnim institucijama. Ovakvim zajedničkim aktivnostima motiviramo mlade na pokretanje i razvoj poduzetničkih poduhvata već od srednje škole, a ugodno smo iznenađeni njihovim interesom za poduzetništvo. Najveći dokaz toga je nedavno održani predakceleracijski program ViP Startup Mreža na kojem je upravo jedan studentski tim ostvario najbolji rezultat te je postao pobjednik prve generacije ViP Startupa u našoj županiji.

Visoko tehnološki sektor u njegova uloga u razvoju gospodarstva

Svjesni smo činjenice da temelj razvoja najvećih svjetskih ekonomija leži u visokom tehnološkom sektoru, a upravo su obrazovni i zdravstveno istraživački sektor glavni generator tehnoloških inovacija koje mijenjaju svijet. Virovitičko-podravska županija i Mreža inkubatora na vrijeme je prepoznala tu činjenicu te smo uspostavili suradnju s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, kako bi na današnjoj radionici predstavili najnovije trendove u visokom tehnološkom sektoru.

Tržište Virtualne stvarnosti i 3D tehnologija zadnjih godina bilježi značajan porast. Prema istraživanjima tržište VR tehnologija će do 2026. godine rasti čak 33.85% godišnje, dok će tržište 3D tehnologija rasti 21% godišnje (izvor: grandviewresearch.com).

Primjena ovih tehnologija je posljednjih godina iznimno raširena u različitim industrijama, od zdravstvenog sektora, automobilske industrije, zrakoplovstva i obrane do građevinskog sektora.

Potaknuti ovim trendovima krenuli smo u zajedničke projekte sa obrazovnim institucijama i udrugama civilnog društva, a rezultat toga je i nova oprema kojom smo opremili multimedijalni studio u Poduzetničkom inkubatoru Slatina. Udruga DISK Slatina je provedbom dva natječaja nabavila 3D printer i VR naočale. Poduzetnički inkubator Slatina ustupio je multimedijalni studio udruzi na korištenje, a Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina osigurali su sredstva za financiranje opreme.

U budućnosti nam je cilj nastaviti suradnju na zajedničkim projektima sa svim partnerima i sudionicima današnje radionice, a sve u cilju motiviranja mladih na pokretanje StartUp poduzeća i razvoj inovacija.

Josip Hetrih
Foto: space1.it

 

(65)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: