Naslovna Novo Otvoreni Dani polja duhana i uručene nagrade najuspješnijim proizvođačima duhana u 2021.

Otvoreni Dani polja duhana i uručene nagrade najuspješnijim proizvođačima duhana u 2021.

63
0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u utorak, 4. listopada 2022. godine, u Slatini u nazočnosti saborskog zastupnika Josipa Đakića, gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, generalnog direktora regije BAT Adria Zvonka Kolobare, direktora regulatornih poslova regije BAT Adria Josipa Lozančića i direktora Hrvatskih duhana Imada Ud-din Muhammada sudjelovala na otvorenju ovogodišnjih Dana polja duhana, pri čemu su uručene nagrade „Duhanac“ najuspješnijim proizvođačima duhana u berbi 2021.

Tako je Mihael Čolak osvojio nagradu za najveći proizvedeni volumen, Dražen Nađaković za najveći ostvareni prinos, Dario Mak za najbolju proizvedenu kvalitetu, najproduktivnijim proizvođačem i proizvođačicom proglašeni su Dalibor Pekić i Davorka Ontl, a Ivan Martinušić tehnološki najinovativnijim proizvođačem.

Tradicionalna manifestacija se s razlogom i ove godine održava u Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, više od 80 posto, glavnina hrvatskog uzgoja duhana, smještena je upravo na ovom području. Od 382 gospodarstva koja se bave proizvodnjom duhana u 2022. godini u Hrvatskoj na ukupno 2 827 hektara, čak 300 se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji.

Vlada RH je i ove godine donijela 42 milijuna kuna vrijedan Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, pri čemu proizvođači duhana mogu ostvariti potpore putem izravnih plaćanja te potporu za duhan. U 2021. godini proizvedeno je 7 384 tone duhana, a u odnosu na prethodnu 2020. godinu zabilježen je rast žetvene površine uzgoja duhana za 2 % te proizvodnje duhana od 4,2 %. U prvih šest mjeseci 2022. godine, skupine proizvoda duhan i prerađeni nadomjesci duhana, uvezeno je 10 tisuća tona i izvezeno ukupno gotovo 14 tisuća tona.

Proizvodnja i prerada duhana od velike je važnosti za zapošljavanje i ostanak stanovništva u ruralnim područjima, što Ministarstvo poljoprivrede, između ostalog, potiče putem Mjere 7 iz Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela. Putem ove mjere u Virovitičko-podravskoj županiji isplaćeno je više od 100 milijuna kuna potpora, a uključuje i ulaganje u 11 dječjih vrtića, 8 nerazvrstanih cesta, 3 društvenokulturna doma i 2 vatrogasna doma. Ukupno je virovitičko-podravskim poljoprivrednicima putem Programa ruralnog razvoja isplaćena potpora veća od milijardu kuna.

(63)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr