Naslovna Grad 22. Dan polja duhana

22. Dan polja duhana

194
0

Jedna od najizazovnijih godina za duhan završava uspješno, uz sačuvanu opstojnost proizvodnje i dobru kvalitetu duhana

Unatoč višestrukom porastu troškova i ekstremnim vremenskim uvjetima duhan je dobre kvalitete, a zajedničkim trudom BAT-a, proizvođača i Ministarstva poljoprivrede očuvana je opstojnost i sigurnost proizvodnje te kvalitetni uvjeti proizvodnje

Unatoč izazovnoj proizvodnoj godini, obilježenoj ekstremnim vremenskim uvjetima suše, pa sada i poplava, uz višestruki porast proizvodnih troškova, posebno troškova energije, berba do sada ukazuje na dobru kvalitetu duhana i na solidan prinos, poruka je 22. Dana polja u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg domaćeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje unutar BAT grupe.

Obilježavanje 22. Dana polja kojim Hrvatski duhani slave 65 godina organizacije proizvodnje duhana uveličala je svojim dolaskom i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a svečanosti su nazočili gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te Bojan Mijok, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Okupljeni su zaključili kako je unatoč velikim izazovima ove proizvodne godine, proizvodnja duhana pokazala kako je jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Stabilni uvjeti proizvodnje i siguran otkup svih proizvedenih količina, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus Hrvatskih duhana na održivost proizvođača osiguravaju oko 300-tinjak proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost.

“Prošle godine nitko nije mogao predvidjeti višestruko povećanje troškova, koje je dovelo u pitanje opstojnost čitave proizvodnje. No, kao i uvijek dosad, zajednički pronalazimo rješenja i to je naša najveća snaga. Na prve naznake povećanja troškova početkom godine pokrenuli smo dijalog sa proizvođačkim udrugama i Ministarstvom poljoprivrede i mogu svima zahvaliti na konstruktivnom doprinosu. Rezultat je još jedna uspješna sezona u kojoj smo pokazali da imamo znanja i odlučnosti izvući najbolje u kriznim uvjetima. Sačuvali smo opstojnost proizvodnje, duhan je dobre kvalitete, a vrijednost berbe će zbog značajnog povećanja otkupne cijene na što smo spremni biti rekordna. Svi smo zajedno pokazali koliko je proizvodnja duhana važna za proizvođače i za ovaj kraj, za BAT, ali i za ukupnu hrvatsku poljoprivredu. Naše inzistiranje na osiguravanju stabilnih uvjeta u proizvodnji i na postizanju maksimalne efikasnosti i kvalitete jamči održivost proizvodnje i to ćemo u narednom razdoblju dodatno pojačati. Uložit ćemo još više napora u povećanje energetske efikasnosti i smanjenje upotrebe plina. Istovremeno očekujemo podršku Ministarstva poljoprivrede u održanju ostalih proizvodnih troškova pod kontrolom”, naglasio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana d.d.

BAT investirao 1,1 milijardu kuna u proizvodnju

Iako berbu usporava velika količine vode u poljima, u Hrvatskim duhanima očekuju uspješan završetak berbe u narednim tjednima prije sezone jutarnjeg mraza.

“Bez dodatnog angažmana BAT-a u situaciji višestrukog povećanja troškova proizvodnje, proizvođači bi teško izdržali ovu godinu, a želim zahvaliti i Ministarstvu poljoprivrede na konstruktivnoj podršci. Proizvodnja duhana važna je karika BAT-ovog lanca vrijednosti. BAT se nalazi usred velike transformacije poslovanja, a Hrvatska je u samom središtu te transformacije. Investirali smo preko 600 milijuna kuna u proizvodnju novih kategorija proizvoda, grijanih duhanskih proizvoda, a ukupno 1,1 milijardu kuna od preuzimanja TDR-a 2015. godine. Gotovo cjelokupan taj iznos su investicije u proizvodnju, u tvornicu u Kanfanaru, ali i u proizvodnju duhana ovdje u Slavoniji i Podravini. Hrvatska je postala proizvodno i distributivno središte za EU, kako za uređaje novih kategorija iz logističkog HUB-a u Rijeci, tako i za duhan, iz logističkog HUB-a u Pitomači iz kojeg se duhanom snadbijevaju tri BAT-ove europske tvornice. Proizvodima s potencijalom manje štetnosti i inzistiranjem na najvišim praksama održivog poslovanja BAT u Hrvatskoj gradi Bolje sutra (A Better TomorrowTM)”, istaknuo je Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria.
Duhanci za najbolje proizvođače i proizvođačicu

U sklopu Dana polja, najboljim proizvođačima duhana tradicionalno je dodijeljena i nagrada Duhanac. Duhanac za najveći proizvedeni volumen pripala je Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos nagrađen je Dražen Nađaković, za najbolju kvalitetu Dario Mak, za najproduktivnijeg proizvođača nagrađen je Dalibor Pekić, za tehnološki najinovativnijeg proizvođača Ivan Martinušić, a po prvi put je dodijeljen i Duhanac za najproduktivniju proizvođačicu duhana koji je osvojila Davorka Ontl.

U sklopu obilježavanja Dana polja realizirana je izložba ”65 godina najbolje organizirane poljoprivredne proizvodnje” na kojoj je u fokus stavljen visok standard održivosti u svakoj fazi proizvodnje duhana. U Hrvatskim duhanima je održivost jedna od strateških odrednica kompanije na globalnoj razini, a koja zbog globalnih okolnosti sve više dobiva na značaju.

Kao i ostatak BAT-ovog poslovanja u Hrvatskoj, i Hrvatski duhani će najkasnije do 2030. godine postići ugljičnu neutralnost unutar svog sustava. Također, kontinuirano rado na unapređenju sustava navodnjavanja kap po kap, čime žele podići ukupnu površinu navodnjavanih površina na ukupno 27 posto do 2025. godine, čime će uštedjeti čak 50 posto vode. Osim fokusa na vodu, u Hrvatskim duhanima povećavaju kontinuirano reciklirani otpad na razini poljoprivrednih gospodarstava, investiraju u povećanje prinosa po gospodarstvu i poboljšanje standarda proizvođača kroz primjenu dobrih poljoprivrednih praksi.

(194)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr