Naslovna Novo Otvorena Agro StartUp konferencija 

Otvorena Agro StartUp konferencija 

51
0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 26. listopada 2021. godine, u nazočnosti predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijane Petir, direktorice ureda Europske banke za obnovu i razvitak Victorije Zinchuk, dekana Agronomskog fakulteta Ivice Kisića, predstavnice Hrvatske poljoprivredne komore Tatjane Radić i predsjednika organizacijskog odbora konferencije Danijela Koletića svečano otvorila Agro StartUp konferenciju te održala prateće predavanje.

Agro StartUp jedinstvena je edukacijska platforma u Europi kojoj svih godina do sada potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede kao pokrovitelj. Jedan od ciljeva dvodnevne konferencije je povezati studente sa liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se sa primjerima iz prakse i educirali se o procedurama prije kretanja na tržište.

Ministrica Vučković je u okviru svog predavanja studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede te istaknula: „Iako u ukupnom broju poljoprivrednika čine udio nešto manji od 14 %, hrvatski mladi poljoprivrednici u svojoj proizvodnji koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, a posjeduju i višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika. S obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, naša zadaća i cilj je povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 %. Iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima odobrena je potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na prosinac 2020. godine imamo 2 136 mladih poljoprivrednika više odnosno porast za gotovo 10 posto. Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika osigurano 91,7 milijuna eura.“

Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Ministarstvo poljoprivrede je s navedenim visokim učilištima 2. kolovoza 2019. godine potpisalo Sporazum o suradnji o stipendiranju studenata. U akademskoj godini 2019./2020. stipendiran je 841 student, u 2020./2021. njih 897, a Ministarstvo planira za nastavak provedbe projekta sredstva u iznosu od oko 9 milijuna kuna godišnje, pri čemu ukupna vrijednost projekta za četiri akademske godine iznosi 36 milijuna kuna.

(51)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr