Naslovna Grad Održan 66. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Održan 66. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

125
0

Održan je još jedan sastanak Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina i to na samo Valentinovo, 14. veljače 2023. godine. Roman koju smo čitali i razgovarali o njemu je „Sudbe i srdžbe“ američke spisateljice Lauren Groff.

Roman se tematski vezuje za ljubav, brak, prijateljstva međutim nije tipičan ljubavni roman, isto tako ni obiteljski, socijalni, niti kriminalistički, ali pored ostaloga govori o jednoj ljubavi, obitelji, željama, osjećajima, o težini življenja, siromaštvu, usponima, padovima, stvaralaštvu, pronevjerama,… Radnja romana podijeljena je na dva dijela gdje drugi dio nadopunjuje radnju prvog. Ono što nam spisateljica u prvom dijelu tek daje naslutiti u drugom je potpuna slika sasvim različita od one koju smo dotad otkrivali. Životna priča dvoje ljudi vezanih istim snom pod istim krovom, razotkriva razočarenja, tajne. Sudba kao nešto što se trebalo dogoditi, veća od samih junaka koji se rađaju, žive, odrastaju, a mi kao čitatelji znatiželjno otkrivamo djeliće priče poput nekih detektiva, sumnjamo, mislimo, zamišljamo da bi u drugom dijelu bili iznenađeni ishodom. Sudba, kao prvi dio knjige naučio nas je da budemo strpljivi čitatelji i damo vremena sebi i spisateljici. Drugi dio romana, Srdžba, dinamičniji je dio romana koji nas je požurivao da što prije saznamo što će se sve dogoditi, a događalo se puno toga. Dok je u prvom dijelu naglasak na muškom glavnom junaku, u drugom je na ženi, „Ženi Zmaj“. Srdžba proizlazi iz stanja nemogućnosti u stanje mogućnosti, osoban odabir, reakcija na prošla događanja s kojima se morala boriti glavna junakinja. Možemo je kriviti, podržavati, žaliti, mrziti ili voljeti, kao što su to isto činili oni koji su je poznavali, ali njoj više nije stalo. Sudba i srdžba kao lice i naličje jedne iste priče gledane iz različitih perspektiva potakla nas je na dobru raspravu u kojoj smo odali priznanje spisateljičinom stilu pisanja, zanimljivoj formi, lijepoj rečenici koja nas navodi na razmišljanje. Njegova priča, njezina priča, prošlost, sadašnjost, rađanje jednog umjetnika, razvoj jednog braka, djetinjstvo, mladost, odrasla dob, život i smrt. Knjiga koju bismo preporučili za čitanje od nas je dobila ocjenu 4,15.
Za sljedeći susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina odabrali smo knjigu francuske spisateljice Leile Slimani „U zemlji drugih“ koja govori o odrastanju i životu u Maroku, o obitelji koja nije ni arapska ni francuska.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Marija Cindrić

(125)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: