Naslovna Kultura Održan 48. susret Čitateljskog kluba

Održan 48. susret Čitateljskog kluba

55
0

Dugo je toplo ljeto, mnogi su na zasluženom godišnjem odmoru van svojih prebivališta. Unatoč tome, u Knjižnici se održao novi susret Čitateljskog kluba. Za ovaj susret čitali smo knjigu „Stoner“ američkog pisca Johna Williamsa. Knjigu je pročitalo 15 članova, od kojih je čak osam putem e-maila poslalo svoje osvrte na pročitanu knjigu koji su na susretu i pročitani.

Zanimljivost ove odabrane knjige je u tome što je u SAD- a prvi put objavljena 1965. godine i bila je skoro neprimijećena, označena kao kampusov, akademski roman čija je glavna radnja smještena u i oko nekog sveučilišta. Zahvaljujući volji oduševljenih čitatelja ponovno se objavljuje 1972., 2003. i 2006. god. i prepoznata je kao remek-djelo ovog pisca.

Knjiga je oduševila većinu članova čitateljskog kluba i čitali smo je u dahu. Glavni je lik i naslovni, William Stoner središnja je figura romana, knjiga je i imenovana njegovim prezimenom. Glavni lik u knjizi koji je okupirao naše misli, kada smo čitali o njegovom životu, po naznaci autora izmišljen je, ali i toliko stvaran da smo čitajući prepoznali poneki odraz nas samih, kako je lijepo istaknuo jedan naš član. Upravo je u tome veličina ovog djela, priča o malom čovjeku, na malom sveučilištu , ni najsretniji, ni najhrabriji, ni najuspješniji, a ipak onako kako je živio Stoner ljudski život se ne može proživjeti hrabrije, punije, sretnije. Upoznavajući se sa likom Stonera, počevši od njegovog najranijeg djetinjstva, školovanja, težačkog rada na imanju roditelja, zapazili smo njegovu važnu crtu koja će biti prisutna cijelog njegovog života: to je rad, trud. Naš prvi susret sa njim je bio negativan. Nije nam se svidio, previše ozbiljan, popustljiv, ne bori se, pasivan, za neke i kukavica. To nas je kod njega ljutilo. A onda, što radnja, njegov život teče dalje, što ga više upoznajemo počinjemo ga shvaćati. Veličina ovog romana je u toj emociji koju autor uspijeva izbaciti iz nas. Nama je stalo do ovog čovjeka, vidimo svu patnju, bol koju on proživljava, nepravdu koja mu se nanosi, a on ne čini ništa da bi nešto promijenio. Nismo li i sami često takvi. Pustimo da se neke stvari dogode. Teško je, ali pustimo. Na koga se ljutimo, koga ponekad prepoznajemo u ovoj vrhunskoj knjizi? Nije li ona katarza čitatelja, ako smo sretni da je prepoznamo. Stoner u svom tom jadnom, a velikom životu nalazi ispunjenje u svom životnom pozivu profesora književnosti na sveučilištu, književnost je njegova strast, ona mu daje snage da balansira sa svim onim nedaćama, nepravdama koje mu se čine. U konačnici, on ne zamjera nikome, svakoga pušta da živi svoj život kako najbolje zna i umije, jedina mu je briga nije li možda mogao učiniti nešto više za osobu koja ga je uništavala, nije li mogao više voljeti.

Dvije su poznate misli isplivale iz lika ovog romana:

  1. „Veliki čovjek postavlja stroge zahtjeve na sebe; mali čovjek ih postavlja drugima.“ – Konfucije
  2. „Neki smatraju da ustrajnost jača čovjeka, no, katkad je to popuštanje.“ – Sylvija Robinson

Roman „Stoner“ američkog pisca Johna Williamsa od članova Čitateljskog kuba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina dobio je srednju ocjenu: 4,83.

Naš sljedeći susret je 14. rujna 2021. god. u 17:30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina. Ovaj put čitamo „S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu“ škotske spisateljice Gail Honeyman. Za roman je spisateljica dobila brojne nagrade i oduševila mnoge čitatelje.

„Šašavi roman koji na prvu privuče humorom, ali u sebi krije i romansu i trilerski napetu pozadinsku priču. Urnebesno i dirljivo“ – PEOPLE

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

(55)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr