Naslovna Novo Obavijest vlasnicima plovila unutarnje plovidbe o potrebi ažuriranja podataka

Obavijest vlasnicima plovila unutarnje plovidbe o potrebi ažuriranja podataka

49
0

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poziva sve vlasnike plovila unutarnje plovidbe (u nadležnosti lučkih kapetanija u Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru) da ažuriraju podatke o plovilima koja koriste i/ili se nalaze u njihovom vlasništvu.

Postojeći podaci o plovilima mogu se provjeriti putem sljedeće poveznice a, ukoliko postoji potreba za dopunom ili izmjenom podataka, vlasnici plovila moraju podnijeti zahtjev za usklađivanje podataka nadležnoj lučkoj kapetaniji (Sisak, Osijek, Slavonski Brod i Vukovar) do 30. lipnja 2022. godine.

Prema podacima Ministarstva, riječ je o ukupno 6.517 objekata unutarnje plovidbe upisanih u postojeće upisnike čiji podaci nisu ažurirani posljednjih 30 godina pa nisu ni usklađeni s odredbama važećeg Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda.

U najvećem broj slučajeva radi se o nedostatku podatka o osobnom identifikacijskom broju vlasnika, nedostatku opunomoćenika za vlasnike koji više nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i sl.

Naime, usklađivanje podataka o objektima unutarnje plovidbe preduvjet je za integraciju podataka u zajednički upisnik, odnosno, za uspostavu jedinstvenog elektronskog upisnika pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe Republike Hrvatske, a za što je stvoren temelj stupanjem na snagu novog Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda (04. siječnja 2022. godine).

Podsjećamo, zahtjevi za usklađivanje podataka moraju se podnijeti zaključno do 30. lipnja 2022. godine u protivnom će se smatrati da je objekt unutarnje plovidbe nevažeći i brisat će se iz registra. Dakle, brisat će se po službenoj dužnosti, a moći će se ponovno upisati temeljem zahtjeva vlasnika uz predočenje dokumenta i isprava koji su osnova za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još jednom poziva sve vlasnike plovila da na vrijeme provjere podatke te podnesu zahtjeve za usklađivanje istih nadležnim lučkim kapetanijama.

(49)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr