Naslovna Kultura Noć muzeja 2023. u Zavičajnom muzeju Slatina

Noć muzeja 2023. u Zavičajnom muzeju Slatina

106
0

Zavičajni muzej Slatina je 27. veljače 2023. godine, otvorio svoja vrata u manifestaciji “Noć muzeja” kako bi posjetiteljima ponudili zanimljive, edukativne i iznimno zabavne sadržaje. U organizaciju se uključila i Turistička zajednica grada Slatine i nekolicina volontera. Bila je to prigoda da Slatinčani zaigraju kviz znanja i upoznamo Slatinu kroz vrijeme koje nepovratno prolazi, ali ostaje zabilježeno u spisima, fotografijma i sjećanjima ljudi.

Obilazak započinje povratkom u prohujala vremena, u dane kada smo kao djeca igrali vesele i zabavne društvene igre, ponajviše ljeti na otvorenom i nešto manje za stolom tijekom zimskih mjeseci.

Muzeji nisu samo čuvari povijesti, u kojima su izloženi brojni eksponati, koji starije posjetitelje poput teleportera vraćaju u mladost, a mladima nude pogled u svakodnevicu njihovih roditelja, baka i djedova. U muzeju živi cijeli jedan svijet iz prošlosti, ali ima tu i zanimljivosti iz vremena u kojem upravo radimo i stvaramo, a nisu tako jednostavni za poimanje.

Izdvojio bih 3D zemljovid koji zorno prikazuje ovaj kraj, na potezu od Mađarske do Zlatne doline, od Drave do Orljave, s naglaskom na ljepotama ovoga kraja prije svega Slatinskog prigorja, Podravine, rijeke Drave, Voćinke, Čađavice i Papuka.

Posebice je bilo zabavno u sobi Milka Kelemena (Escape room) u kojoj su timovi sastavljeni od 5 članova, imali rok od 20 minuta za pronalazak skrivenih predmeta, naputaka, ključeva, dešifrirati ih i napokon pronaći put za izlazak. Ništa manje nije bilo zabavno na kvizu (ne)znanja u kojem se pretrsala povijest Slatine i znamenitosti iz prošlosti.

Ovo iznimnu večer, smo proveli u dobrom društvu, ugodnom okruženju, gdje je naglasak stavljen na povijest, a sve vrhunski osmišljeno i organizacijski odrađeno.

Miša Nicinger

(106)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr