Naslovna Novo Mjera “Biram Hrvatsku” za povratak iseljenika i demografsku obnovu

Mjera “Biram Hrvatsku” za povratak iseljenika i demografsku obnovu

41
0

Želimo motivirati povratak iseljenika, ohrabriti ih za pokretanje posla u domovini te potaknuti populacijsku obnovu

Vlada je podržala mjere aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te proširila mjere samozapošljavanja. Također, prihvaćen je zaključak o mjeri “Biram Hrvatsku”.

“Vidimo da je poseban interes izazvala mjera kojom oplemenjujemo postojeće, to je mjera samozapošljavanja, koju s postojećih 130.000 kuna dižemo je na maksimalnih 150.000, uz poticanje onih koji ćele ići iz urbanih u ruralne krajeve s još 25.000, a onima koji su radili u protekle dvije godine barem godinu dana u jednoj od članica Europske unije, dodatnih 50.000 kuna”, rekao je predsjednik Vlade prije predstavljanja mjera.

Mjerom “Biram Hrvatsku” želi se motivirati povratak iseljenika, novčanim poticajima ohrabriti ih za pokretanje posla u domovini te potaknuti populacijsku obnovu područja s izraženim iseljavanjem.

Riječ je o proširenju mjere samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), kojom se između ostalog onima koji bi se vratili u Hrvatsku iz zemalja Europskog gospodarskog prostora i Švicarske i pokrenuli posao dalo dodatnih 50 tisuća kuna, a tu su i dodatni poticaji za pokretanje posla u ruralnim krajevima.

Po trenutnom režimu moguće je maksimalno dobiti do 130 tisuća kuna za provedbu poslovnog plana koji HZZ odobri.

“Novom mjerom podiže se prag sa 130 na do maksimalnih 150 tisuća kuna. Dodatno, one koji su zadnje dvije godine barem godinu dana bili zaposleni u jednoj od članica EU-a, motivirat će se s dodatnih 50 tisuća kuna na povratak. To daje maksimalnih 200 tisuća kuna za onog tko bi se vratio u Hrvatsku, prijavio na mjeru, a HZZ mu odobri poslovni plan”, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Slična mjera predviđa se za migracije unutar Hrvatske, s obzirom na trend da ljudi iz ruralnih sele u urbana područja.

Tako se žele potaknuti migracije iz područja poput Dalmatinske zagore, Like, Gorskog kotara, Banovine i Slavonije, a uz istu opciju samozapošljavanja – potporu do 150 tisuća kuna, njih bi se motiviralo s dodatnih 25 tisuća kuna, što je maksimalnih 175 tisuća kuna.

Nakon donošenja Vladinog zaključka, mjeru “Biram Hrvatsku” bi formalno trebalo donijeti Upravno vijeće HZZ-a.

Izvor: https://vlada.gov.hr/

Detaljnije o kriterijima dodjele potpora u 2022. godini potražite od 01. siječnja 2022. godine na URL adresi: https://mjere.hr

(41)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr