Naslovna Blog Arhiva tekstova Miša Nicinger: LED-eni grad

Miša Nicinger: LED-eni grad

100
0

20.07.2012.

Naš je gradić obavila tama, ali ne zadugo već samo na cca tridesetak dana, kada će gradske vlasti ponovno upaliti sva rasvjetna tijela u gradu, i po mudrosti zasjeniti čak i vladu.

Dugotrajnom analizom grafikona potrošnje električne energije za napola obasjane ulice, gradske su mame i tate locirale žderače struje i donijeli odluku o restrukturiranju rasvjete u gradu Slatini.

Umjesto skupih i rastrošnih žarulja zasnovanih na prastarim: živinim, halogenskim, ksenonskim i neonskim lampama, predvidjeli su zamjenu sa modernom LED rasvjetom koja troši 15 puta manje od žarulja sa žarnom niti ali i višestruko manje od fluoroscentnih i tzv. štednih žarulja.

Financijska sredstva za kupnju LED-ica odlučili su namaknuti jednomjesečnim isključenjem gradske rasvjete i prodajom žarulja drugim gradovima i selima u kojima vlast još uvijek obnaša telefaks generacija.

Dodatno su odlučili prodati svaki drugi rasvjetni stup, koji ionako nije u funkciji i umjesto njega posaditi: orahe, jabuke, kruške, breskve, marelice, kestene.

Netko je mudru zaključio da jedan pocinčani stup košta preko 5 tisuća kuna, a jedna sadnica samo 25kn. Upućeni tvrde da željezni stup ne daje baš ništa, a živo stablo svake godine donosi gomilu ukusnih plodova, prijeko potrebnu hladovinu, lišće koje šuška i mijenja boje, a kad otpadne stvara humus. Za čišćenje lišća sa pločnika predviđeno je korištenje nagomilanoga sala i mišićna masa vlasnika kuća.

Ispod svakog drveta grad će postaviti nastambe za ptice, vjeverice i drvene klupe na kojima će odmarati umirovljenici i gugutati zaljubljeni parovi.

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora rasvjeta će biti spojena na vlastitu fotonaponsku centralu kojoj će u punjenju akumulatora, pa čak i gradskog proračuna, pomagati 20-ak vjetro turbina, a za slučaj nužde jedan “mali ali pali” dizelski agregat.

S obzirom da kupovina opreme ide preko “ibeja” ovo je više no mudar potez gradskih vlasti. Istina još uvijek nismo dosegli Orahovicu po mnogo čemu, ali nismo ni “daleko” od nje…

Miša Nicinger

(100)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: