Naslovna Novo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

68
0

Održana javna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama*, udruga S.O.S. Virovitica održala je 25. studenog 2021. godine, u vremenu od 10:00 do 12:00 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica javnu akciju podjele promotivnih materijala i informiranja građana o načinima prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama. Svoju podršku kroz sudjelovanje na akciji dali su i predstavnici/ce PU Virovitičko-podravske, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama početak je kampanje ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” kojom se nastoji osvijestiti šira javnost o prevenciji i suzbijanju svih oblika nasilja, a posebice rodno uvjetovanog nasilja, iskazati solidarnost prema svim ženama žrtvama nasilja širom svijeta te ukazati na važnost uključivanja relevantnih dionika na svim razinama radi dosljedne implementacije mehanizama u sprječavanju nasilja nad ženama kao jednog od oblika kršenja ljudskih prava.

Istraživanja su pokazala kako 90% susjeda će prijaviti glasnu muziku ili buku koja ima se događa u blizini, ali 99% susjeda NEĆE prijaviti nasilje u obitelji. Godišnje tako u Hrvatskoj biva ubijeno 22 do 45 žena, a počinitelji su većinom njihovi sadašnji ili bivši partneri/supruzi. Prema nekim istraživanjima na 1 prijavljeno nasilje dolazi 10 neprijavljenih, kod silovanja je to na 1 prijavljeno silovanje ide 15 neprijavljenih.

Bitno je naglasiti kako je nasilje nad ženama zapravo rodno utemeljeno nasilje jer se događa ženama i to samo zato što su žene. Važno je napomenuti da je neravnomjerna raspodjela moći osnova svakog nasilja te da nasilje proizlazi iz neravnopravnosti spolova.

Važno je kontinuirano raditi na senzibilizaciji građana kako bi osvijestili da za niti jedno nasilje nikad i ni u kojem slučaju nema opravdanja. Naša je građanska odgovornost prijaviti nasilje za koje znamo da se događa. Posebno je važno raditi na izgradnji stavova  mladih o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja bez obzira u  kojem obliku ili segmentu društva se ono događalo.

O nasilju nad ženama govori se najčešće kada dođe do tragedije, ali o nasilju treba govoriti svaki dan,  te je potrebna konstantna edukacija, preventivne aktivnosti i osvještavanje građana, kako bi borba protiv nasilja nad ženama bila što uspješnija.

S.O.S. Virovitica

*Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. 11. odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine u znak sjećanja i pijeteta prema sestrama Mirabal, koje je 25.11.1960. godine dao ubiti Dominikanski diktator radi njihovog aktivizma i borbe za demokraciju i ljudska prava.

(68)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr