Naslovna Grad “Mali arheolog” u Zavičajnom muzeju

“Mali arheolog” u Zavičajnom muzeju

49
0

Zavičajni muzej Slatina u suradnji sa Dječjem vrtićem Zeko Slatina u protekla dva dana održao je zanimljivu radionicu pod nazivom “Mali arheolog”.

Radionica je svojim sadržajem namijenjena za predškolski uzrast, a cilj joj je na zanimljiv i poučan način upoznati djecu s pojmovima: arheologija, kulturna baština, predmet i materijal.

Radionica je koncipirana tako da djeca svojim radnjama imitiraju procese arheoloških istraživanja, dok su osnovne arheološke tehnike pojednostavljene i svedene na djeci razumljiv način.

Radionica se sastojala od nekoliko elemenata: Prikazivanje pravih arheoloških nalaza (ulomaka keramike, rekonstruiranih posuda..) te je uz svaki predmet ispričana njegova zanimljiva priča.

Praktični dio radionice se sastojao od pronalaska predmeta koji su zakopani u pijesak unutar velikih drvenih sanduka. Sadržaj sanduka predstavlja rekonstrukciju stvarnog arheološkog terena s posebnim naglaskom na arheološku stratigrafiju koja je u ovom slučaju definirana pijeskom različite boje. Unutar ovih rekonstruiranih arheoloških zapuna nalazile su se replike predmeta (keramika, kamen, kosti…) koje su djeca po iskapanju pohranila u predviđene vrećice . Po završetku istraživanja djeca su arheologu pokazala što su pronašli i iznijeli svoja mišljenja o tome.

Dječja vriska i oduševljenje ispunili su sve muzejske prostore kao i veća količina pijeska koja je nastala iskapavanjem malih arheologa, na oduševljenje kustosa arheologa koji je vidio svoje nasljednike. Na radionici su sudjelovale skupine: Ribe,Ivančice,Točkice,Cvjetići i Kolačići sa svojim odgajateljicama.

Radionica je završila u šaljivom tonu s isprikom muzeja roditeljima njihovih mališana za moguće iskopine po dvorištima. 🙂

 

(49)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr