Naslovna Novo Sutra 11:00 sati stižu testne poruke na sve mobitele u VPŽ

Sutra 11:00 sati stižu testne poruke na sve mobitele u VPŽ

24
0

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama će se u subotu, 03. lipnja 2023. godine, testirati u stvarnim uvjetima, slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze u Republici Hrvatskoj. SMS poruka za područje cijele RH bit će sljedećeg sadržaja: “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK”

U Zagrebu je 31. svibnja 2023., predstavljen sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK, koji će doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije i povećanju kapaciteta sustava upravljanja u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama predstavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, koji je tom prilikom kazao kako je ovo jedinstveni alat, kojim će se po prvi put u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Sustav je razvijen u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

„Realizacijom ovog velikog i za jačanje sustava civilne zaštite iznimno značajnog projekta, ispunit ćemo zahtjeve javne sigurnosti za upravljanjem kriznim situacijama kroz podizanje razine spremnosti Ministarstva unutarnjih poslova, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama. Sve to omogućeno je kroz sufinanciranje Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, s preko 7 milijuna eura bespovratnih sredstava“, naglasio je ministar Božinović te dodao kako će ovaj projekt doprinijeti jačanju pozicije Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.

„Također želim istaknuti da je ovaj projekt jedan od planirana 82 projekta Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030., ukupne vrijednosti 1,8 milijardi eura, koju je Vlada RH donijela u listopadu prošle godine. Realizacijom projekta SRUUK, zasigurno smo korak bliže ka postizanju krajnjeg cilja Strategije – RH otpornija na katastrofe“, istaknuo je ministar Davor Božinović.

Uz potpredsjednika Vlade Božinovića, predstavljanju su nazočili ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, članovi uprave A1 Hrvatska, Hrvatskog Telekoma i Telemach Hrvatska, predstavnici HAKOM-a i AZOP-a, kao i predstavnici tvrtki koje su izradile sustav te predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Ravnatelj Damir Trut je naglasio kako je od iznimne važnosti pravovremeno obavješćivanje građanstva o nastanku krizne situacije, jer se na taj način mogu izbjeći potencijalne opasnosti odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području.

Što se tiče kriznih situacija koje obuhvaća, Trut je rekao kako će kroz sustav biti moguće poslati upozorenje za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine. „Parametri su postavljeni, standardni operativni postupci su pripremljeni, informaciju o događaju daju, kao i dosad, relevantne organizacije, a Ravnateljstvo civilne zaštite kroz sustav 112 kreira poruku na prihvatljiv način i šalje ju prema javnosti“.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

SMS poruka za područje cijele Republike Hrvatske bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama.“ Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Više informacija o sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK

Izvor: https://civilna-zastita.gov.hr

(24)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr