Naslovna Novo Ledenoj Graševini vinarije Orahovica na najvećem svjetskom sajmu vina u Düsseldorfu dodijeljena zatna medalja

Ledenoj Graševini vinarije Orahovica na najvećem svjetskom sajmu vina u Düsseldorfu dodijeljena zatna medalja

95
0

Na najvećem svjetskom vinskom sajmu ProWein u Düsseldorfu, Ledenoj graševini vinarije Orahovica iz berbe 2018. godine, dodijeljena je velika zlatna medalja te je time proglašena najboljim hrvatskim bijelim vinom. Veliku zlatnu medalju na sajmu vina koji se održava od 15. do 17. svibnja, primio je voditelj vinarije Ivan Perković. Riječ je posebnom uspjehu orahovačkih vinara jer se ukupno ocjenjivalo 7.555 uzoraka iz čak 47 zemalja svijeta.

„Ponosni smo na ovaj uspjeh koji je rezultat predanog rada svih nas iz Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. Ledena berba najbolje je od prirode, ali sve je rjeđa zato što vrijeme više nije dovoljno hladno, pa to ovaj uspjeh čini i vrjednijim. U vinariji Orahovica uspjeli smo 2018. godine proizvesti Ledenu graševinu koja je osvojila nagradu Best of show i veliku zlatnu medalju na natjecanju Mundus Vini Spring Tasting 2022. Ovaj uspjeh poticaj je za dalje i nastojat ćemo naš cjelokupni vinski opus podići na najvišu razinu. Vino je inače uvršteno u selekciju Martin Albus, a prestižnu linija orahovačkih vina koja je odmah po izlasku postigla ozbiljan uspjeh na hrvatskoj restoranskoj sceni osvojila je i dvije Decanterove medalje za suha vina.“, ovom je prigodom izjavio Ivan Perković, voditelj vinarije Orahovica.

Jantarno žuta boja, naglašena viskoznost, svojstvene medne karakteristike u mirisu te note prosušenih smokvi prepoznate su, kako od publike tako i od stručnog žirija. Uz navedene karakteristike te izrazito dug i postojan aftertaste, ovo vino naziva se pravim draguljem vinogradarstva i vinarstva. Enolozi savjetuju da se poslužuje na temperaturi od 8-10°C uz deserte od kestena, orašastih plodova te svakako uz dozrele sireve.

Sajam ProWein sjajno je posjećeni vodeći međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića koji okuplja najveće svjetske proizvođače i distributere. Na njemu sudjeluje gotovo 7 tisuća vinara iz čitavog svijeta, a među najboljim svjetskim izlagačima bilo je i šesnaest hrvatskih vinara koji su, uz podršku Hrvatske gospodarske komore, svoje proizvode predstavili kupcima, distributerima te predstavnicima renomiranih restorana i hotelskih lanaca. S obzirom da Hrvatska količinski uvozi pet puta više vina nego što izvozi, ovaj sajam bio je prilika za hrvatske izlagače da preokrenu te brojke u svoju korist. U zadnjih godinu dana iz Orahovice vina su izvozili u SAD, Nizozemsku, Japan, Austriju, Peru i Škotsku, u količini od preko 25 tisuća butelja, a trenutno planiraju daljnja širenja na zapadna tržišta.

Martina Ardalić

(95)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr