Naslovna Grad Još jedan susret Čitateljskog kluba u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Još jedan susret Čitateljskog kluba u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

51
0

Po četrdeset i deveti put sastale su se članice Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Kao što je i život nepredvidljiv pa ne možemo sa sigurnošću sve isplanirati, tako je i u slučaju kod naših susreta. Znamo da se sastajemo svakog drugog utorka u mjesecu već od petog mjeseca 2016. godine, ali planirajući mi ne znamo tko će od nas biti prisutan, odnosno tko će zbog raznoraznih okolnosti jednostavno biti spriječen. Jedno znamo, bez obzira došli ili ne, ponekad udaljeni i na tisuće kilometara, većina nas pročita odabranu knjigu, pa ako je i spriječen pošalje mailom osvrt na istu, a oni se potom međusobno razmjenjuju tako da svi na kraju imaju uvid na susret. Ali jedno je sigurno, bez obzira na životne prepreke, događanja u našim životima, dobrim ili lošim, možda nam se nekada i ne da, ne posustajemo. Zašto? Veže nas ona ista iskra koja čini čuda, ljubav prema knjizi. Ta čarobna misao koja se provlači kroz pročitane retke, gura nas dalje, tjera da čitamo dalje i dalje do nove spoznaje, novih horizonata, novih svjetova, nama nedokučivih, nepoznatih. I čarolija. Sve se događa pred našim očima, mi sami, bez interpretacije drugih, vidimo, osjećamo, spoznajemo. I jedan sasvim drugi, nama nepoznati svijet, nerazumljivi karakteri, nevidljivi slojevi, udaljeni krajevi, nerješive zagonetke postaju dio nas, a mi se širimo jer pokušavamo shvatiti, vidjeti iza ogledala, skinuti svih sedam velova i tragati za istinom. Tako mala, a tako velika ta čarobna riječ – knjiga, riječ. Nije li i u samom početku bila riječ. Njom imenujemo. Stvaramo.

Sinoćnji je susret bio jako ugodan. Ovaj put čitali smo roman „S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu“ škotske spisateljice Gail Honeyman. Roman je doživio veliki uspjeh koji je ohrabrio autoricu da napusti stalni posao uredske službenice i da se u potpunosti posveti pisanju.

Toplom ugođaju susreta doprinijela je i glavna junakinja romana, Eleanor Oliphant. Od samog početka, spontano, a da to nismo ni primijetili uvukla nas je u razgovor o tome kako često zaključujemo o nekome, nečemu, na prvu ne dajući vremena niti trunke strpljenja kako bi vidjeli stvari onakve kakve jesu. Naš prvi susret sa Eleanor, tridesetogodišnjom mladom ženom , susret je sa čudakinjom koja ima nekih problema, sa sobom, sredinom u kojoj živi, na poslu. Tu je i prošlost, njeno mučno djetinjstvo koje je koči. Kako je, čitajući knjigu, sve više upoznajemo, odnosno ona sama želi da je upoznamo jer nam se obraća. Ona zna da je u problemu. Velikom. Ali još nije spremna, još ne vidi, ne nazire oslobođenje. Za nas je i dalje čudakinja, duhovita čudakinja koja se čvrsto drži svog alter ega i ne znajući da on postoji, kao ni mi, otkrivajući ga oslobađa se prošlosti i postaje slobodna. Naravno, tu su i osobe koje joj u tom trenutku, kada je spremna, pomažu da izađe iz sebe, svoje sjene i korakne u jedan sasvim novi svijet bez balasta prošlosti, okova koji su je držali u mraku. Više nije čudakinja, ona je hrabra mlada žena koja uspijeva, rušeći zidove koje je sagradila oko sebe, uz pomoć nekolicine prijatelja koji je bodre i bude tu uspavanu djevojčicu stradalu u požaru djetinjstva. Kao čitatelji takvoga štiva, rijetko možemo biti neutralni. Što više zalazimo u njen život, jer ona tako želi, navijamo za nju. U konačnici, drago nam je što je baš takav kraj. Koliko smo narasli po ovoj knjizi? Pročitali smo roman pun topline, prihvaćanja, vjere u ljude, u mogućnost prelaženja preko životnih nedaća putem osobnog rasta i razvoja i uz pomoć drugih.

Roman „S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu“ škotske spisateljice Gail Honeyman čitalo je jedanaest članica, a ocijenili je prosječnom ocjenom 4,9.

Cijela ova 2021. god. u Hrvatskoj je proglašena Godinom čitanja. S toga Vas pozivamo, pridružite nam se, postanite član Gradske knjižnice i čitaonice Slatina jer čekaju Vas mnoge nove spoznaje, pustolovine, a sigurna sam da ćete i otkriti jedan dio sebe za koji niste ni znali da postoji, koji je strpljivo čekao, trebao je samo mali poticaj, jedan mali pokret ruke koji će okrenuti novu stranicu ne samo knjige koju čitate nego i Vašeg života.

Možda Vam se svide i naša druženja, dođite, budite nam gost, probajte, ne morate svaki puta pročitati knjigu, doći. To nije najvažnije. Važna je spoznaja da u istom mjesecu svi čitamo isti naslov knjige koju odaberemo i onda svoj osobni doživljaj pročitanog predamo drugome koji će isto tako svoj doživljaj predati Vama, bez nametanja, osude, kritike. Jer tu smo da se družimo, razmjenjujemo iskustvo doživljaja pročitane knjige. I to je to. Ako Vam se čini zanimljivim posjetite nas. Sljedeći susret Čitateljskog kluba je u utorak, 12. listopada 2021. u 17.30 sati u prostorima Knjižnice. Ovaj put čitamo knjigu „ Nebeska tijela“ omanske spisateljice Jokha al-Harthi. Ovom knjigom susrest ćemo se sa poviješću i kulturom zemlje koja je pretrpjela mnoge promjene počevši od polovice dvadesetog stoljeća do danas i obuhvativši tri generacije međusobno povezanih obitelji.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim posve novim iskustvom.

Marija Cindrić

(51)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: