Naslovna Grad Horvatovi u kući snova

Horvatovi u kući snova

425
0

Agonija stanovanja brata i sestre Darka i Ljilje Horvat i njezinog sina iz Slatine traje najmanje 10-tak godina. Živeći u kući nedostojnoj čovjeka u kojoj su se krov i zidovi pomalo rušili, bez tekuće vode i toaleta bila je sudbina ove marginalizirane i isključene obitelji u Kolibaševoj ulici broj 23.

Crveni križ i Centar za socijalnu skrb Slatina upozoravali su više godina nadležne gradske vlasti na ovaj problem, ali do sada rješenja nije bilo.

Zahvaljujući socijalnoj osjetljivosti gradonačelnika Denisa Ostrošića tijekom travnja grad Slatina kupio je za Horvatove drugu kuću u istoj ulici na broju 18 za 75.000 kuna. Ona je ovoj obitelji dana na korištenje za naknadu od 160 kn mjesečno uz plaćanje režijskih troškova.

Kuća ima 80-tak m2 stambenog prostora, tekuću vodu i struju, podrum, gospodarske zgrade i voćnjak. Horvatovi su neki dan već uselili u svoj novi dom, jer je bivša vlasnica ostavila sav namještaj i za to ne treba trošiti dodatna sredstva. Potrebna su samo mala ulaganja u kupaonici što je na sebe preuzeo Crveni križ.

Nova vlasnica Ljiljana Horvat toliko je ushićena „da bi od sreće mogla umrijeti“ kako nam je rekla. U nekadašnjim svinjcima uzgajat će kokoši, a namjerava saditi i povrće.

Osim ove obitelji grad Slatina je posljednjih nekoliko godina riješio stambene probleme još četiri slatinske obitelji socijalno ugroženog statusa. Obitelji su dobile na korištenje stanove i kuće koje je grad otprije imao u vlasništvu i uredio za dostojan život. Ova dobra socijalna politika grada i njenog vodstva za svaku je pohvalu. Šteta što se ne mogu osigurati veća sredstva jer postoji još obitelji kojima je potrebno stambeno zbrinjavanje.

Vladimir Jelenčić, 26.04.2021

(425)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr