Naslovna Novo Glasnici istine u Pakracu trčali “Fokinom stazom”

Glasnici istine u Pakracu trčali “Fokinom stazom”

85
0

Članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ u sastavu: Pavo Tutenov, Goran Draksler, Robert Knapić i Božidar Smokrović te uz logističku podršku Mate Bubaša predsjednika HVIDR-a VPŽ i predsjednika Odbora za branitelje VPŽ istrčali su Memorijalnu utrku u Pakracu u spomen na pogibiju zamjenika zapovjednika pakračkog 76. samostalnog bataljuna Marijana Kulhavija – Foku i šest Bjelovarčana – Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša.

Ovu je Memorjalnu utrku prije dvadeset godina pokrenuo počasni član Glasnika istine zagrepćanin Duško Štrbac inače rođeni Pakračanac i branitelj grada Pakraca i trči se svake godine 29. prosinca. Međutim, s obzirom na ovogodišnju epidemiološku situaciju te najavljeno uvođenje međužupanijskih propusnica, “Glasnici istine” su umjesto 29. prosinca, odlučili 22.12 odati na ovaj način počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Prije same trke, u dvorištu kompleksa Janković, odnosno ispred pakračke HVIDRA-e sudionike Memorijalne utrke pozdravili su predstavnici Grada Pakraca; gradonačelnica Anamarija Blažević, predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić te Fokin nećak Matija Kulhavi kao i sestra Duška Štrbca, Dragica Štrbac Vogrinec.

Potom su na mjestu pogibije hrvatskih branitelja kod Pakračkih vinograda simboličnim paljenjem svijeća odali im dužnu počast.

Start ove utrke, duge 11 kilometara i jedne od najdugovječnijih memorijalnih utrka u Hrvatskoj, je ispred Fokine kuće u Pakracu, a cilj kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju na 655 m/nv, koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika i gdje su se odlučivale sve napadne akcije na Pakrac i okolicu.

Glasnici istine dugogodišnji su sudionici obilježavanja obljetnica vezanih za Domovinski rat, na području nekadašnje pakračko-lipičke bojišnice što je prepoznato od strane grada Pakraca 2018. godine i uručivanjem priznanja Glasnicima- – Pečat Grada Pakraca.

Pavo Tutenov

(85)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: