Naslovna events Noć Muzeja

Noć Muzeja

67
0

Prikazat ćemo povijesni razvoj sporta u Hrvatskoj (predavanjima) i razvojem slatinskog sporta (izložba fotografija, dokumenata, priznanja, te dio donacije hrvatskog rukometnog reprezentativca Gorana Perkovca, kao i tradicionalne sportove i sl.). Predstavit ćemo slatinske sportske udruge, organizirati okrugli stol pod nazivom “Druga strana sporta”. Organizitat ćemo nastup plesne skupine, fitness za najmlađu i stariju populaciju, te turnir šahovskog kluba Slatina.

Zavičajni muzej Slatina – program:

18:00 – 18:30 sati – Fitness za najmlađe / Zabavni program

Dječji vrtić “Suncokret” iz Slatine kao i svake godine aktivno sudjeluje u kulturnoj manifestaciji Noć muzeja, koja se održava u Zavičajnom muzeju Slatina. Ove godine odlučili su se za nastup s plesnom točkom pod nazivom “Fitness za najmlađe”, kojom će nam prezentirati spoj plesa i sportskih pokreta koji su idealna aktivnost za djecu vrtićkog uzrasta. Voditeljica vrtićke grupe je odgojiteljica Snježana Lovrić.

19:00 – 00:00 sati – Sport u Slatini / Izložba

Izložbom “Sport u Slatini” želimo prikazati razvoj sportskog života Slatine i okolice pomoću starih fotografija i dopisnica koje datiraju u prva dva desetljeća dvadesetog stoljeća. Također uz fotografije temu izložbe popratit ćemo građom iz fundusa hemeroteke Zavičajnog muzeja Slatina koja obuhvaća stare novinske članke i članke s portala. Osim predmeta koji pripadaju Muzeju na izložbi bit će izloženi fotografije, sportska arhiva, sportski rekviziti i odličja slatinskih sportskih klubova i pojedinaca sportaša.

20:00 – 20:30 sati – Povijest hrvatskog sporta / Predavanje

Predavanje pod naslovom “Povijest hrvatskog sporta” prikazat će razvoj sporta u hrvatskoj od njegovih začetaka pa sve do danas. Razvoj sporta u Hrvatskoj bit će predstavljen kroz prikaz popularnih sportova poput rukometa, nogometa, gimnastike, skijanja i plivanja. Uz prikaz sportova predavanje će prikazati i pojedince sportaše koji su ostvarili zapažene rezultate na državnoj i svjetskoj razini. Predavanje će prirediti i održati Tomislava Medvedović i Mirta Drokan, profesorice tjelesne i zdravstvene kulture u Slatini.

20:45 – 21:15 sati – Vježbamo u muzeju / Radionica

Profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Tomislava Medvedović održat će kratku radionicu za sve uzraste u Zavičajnom muzeju Slatina kojom će predstaviti i prikazati vježbe za rekreaciju šire populacije.

20:45 – 23:00 sati – Šahovski turnir / Zabavni program

Šahovski turnir održat će se u Zavičajnom muzeju Slatina u organizaciji ŠK Slatina. U turniru sudjelovat će ekipe ŠK Slatina, a cilj turnira je prikazivanje i približavanje šaha kao sportske kategorije.

21:30 – 22:00 sati – Plešimo pokret sporta / Predstava

Plesnim točkama Maše Vukovski i Borisa Stjepanovića prezentirat će se spoj plesa i sporta, također ples kao rekreacija, ali i kao natjecateljska kategorija. Nastup je interaktivnog karaktera, plesači će uključiti i publiku, kako bi im praktično prikazali ples kao rekreaciju.

22:00 – 23:00 sati – Druga strana sporta / Predavanje

Okrugli stol s temom “Druga strana sporta” uključit će što više aspekata sporta, koji podrazumijevaju sportove, sportaše, ali i navijače. Također je zamišljeno da se kroz raspravu prikažu drugi faktori koji utječu na razvoj sporta, poput financija, politike, adekvatnosti prostora,.. Osim uspjeha i priznanja sportaša kao pojedinaca rasprava će uključiti i korištenje ilegalnih supstanci, ozljede i neadekvatni uvjeti koji utječu na razvoj potencijala. Treću kategoriju predstavljaju navijači koji svojim ponašanjem doprinose pozitivnoj slici sporta, ali mogu također i narušiti pozitivnu sliku o sportu radeći izgrede kako na nacionalnim, tako i na međunarodnim sportskim događanjima. Moderator okruglog stola bit će Davor Butorac, a sudionici su Ksenija Vujanović Juras (psihologinja), Miroslav Venus (dr. med.), Nenad Bračun (predstavnik navijača), Ivica Fotez (dr.med., spec.fiz.med. i rehabilitacije).

Izvor: nocmuzeja.hr

(67)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr