Naslovna events {mITup!} #3

{mITup!} #3

1
0

Marin Kepec je stručnjak s bogatim iskustvom u IT sektoru. Trenutno je zaposlen kao DevOps Engineer u Infobipu, prvom hrvatskom jednorogu. Svoj put u IT-u započeo je s grafičkim dizajnom, ali je ubrzo pivotirao na više tehničke teme, gdje je prošao put od općenite IT podrške, vođenja regionalnog tima IT podrške, system administracije, vođenja Linux tima u infrastrukturi pa do trenutne pozicije DevOps inženjera.

Marin velik naglasak stavlja na kontinuirano učenje i proaktivnost, ali i na dijeljenje znanja. Kako sam kaže, „uvijek sam tražio izazovnije poslove na kojima bi mogao raditi“. Nakon dugog niza godina rada na različitim projektima u IT sektoru, dobio je priliku da kao vanjski suradnik na Veleučilištu u Virovitici prenosi svoja znanja i iskustva studentima, što mu je velika čast.

Tehnologije na kojima Marin trenutno radi su:

  • Sistemska administracija Linux server operativnih sustava (Centos/Rocky)
  • Skriptiranje radi automatizacije zadataka i administracije (BASH, Python, JRuby, Groovy)
  • Load balancing (HAProxy, Keepalived)
  • Kontejneri (Docker) i alati za orkestraciju kontejnera (Kubernetes)
  • GIT za verzioniranje koda
  • Jenkins i Rundeck za automatizaciju
  • Javni oblak (Amazon Web Services, Microsoft Azure)
  • Configuration management sustavi (Ansible, Chef)
  • Monitoring sustavi (Prometheus, Grafana)
  • Logging sustavi (Graylog, – Elasticsearch/OpenSearch, Logstash, – Kibana, Azure Event Hub, Azure Data Explorer (ADX))

Marin je sudjelovao i vodio niz izazovnih projekata koji su oblikovali njegov profesionalni put. Svaki od tih projekata donio je izazove i prilike za učenje. Neki od tih projekata na kojimaje dao najveći doprinos su migracije mrežnih infrastruktura, uključujući prelazak s dial-up veza na optičke mreže, te migraciju fizičkih servera s SCO Unix operativnim sustavom na SUSE Linux Enterprise. Tijekom svoje karijere, sudjelovao je u migracijama i virtualizaciji servera i desktop infrastrukture, kao i u implementaciji te održavanju End User Computing rješenja.

Uz to, Marin je stekao iskustvo u konsolidaciji monitoring sustava i implementaciji rješenja za log management, uključujući Splunk Enterprise. Sudjelovao je u inicijaciji i implementaciji konfiguracijskog upravljanja te implementaciji monitoring rješenja temeljenog na alatima kao što su Prometheus i Grafana.

Također je radio na projektima koji su uključivali Docker kontejnere i CI/CD pipeline te se bavio centralizacijom aplikacijskih logova putem Elastic stack clustera. Tijekom svoje karijere, upravljao je log management sustavom zasnovanim na Graylog rješenju i provodio centralizaciju logova u oblaku korištenjem Azure Data Explorer (ADX), razvijajući i integrirajući pripadajuće sustave poput Logstasha, Azure Event Huba i Kusto Querry Language.

Iskoristite priliku da čujete Marinova iskustva i savjete iz prve ruke. Saznajte kako postati uspješan DevOps inženjer i stvorite temelje za uspješnu karijeru u IT sektoru na novom meetupu.

Ako još niste, svoju besplatnu ulaznicu osigurajte online prijavom ovdje.

Vidimo se u petak 06. listopada 2023. u 20:00 sati!

Josip Hetrih
DISK Slatina

(1)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr