Naslovna events FRA MA FU

FRA MA FU

74
0

U četvrtak 01. rujna 2016. godine, sa početkom u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvara se 2. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera. Festival traje od 01. do 10. rujna i odražava se u spomen na novinara, scenarista, putopisca i oca hrvatske turističke reportaže Franju Martina Fuisa.

FRAMAFU_2016

Fra Ma Fu je jedini festival ove vrste u Europi, a ove godine okuplja pedesetak novinara iz više europskih zemalja. Festival ima svoj obrazovni, stručni i turistički dio. Kroz obrazovni organizirali smo radionicu reportaže za studente novinarstva, te radionicu stripa za mlade. Obje radionice vode vrsni profesionalci, pedagozi i mentori. Uz to, na okruglom stolu raspravljat ćemo o položaju mladih u novinarstvu. Niz je tu izložbi fotoreportera, promocija knjiga reportaža, kao i zabavni program, te turistički obilazak „Tragovima Fra Ma Fua“.

Festival zajednički organiziraju Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo, uz potporu Grada Virovitice, Hrvatske turističke zajednice i HBOR-a.

Program događanja:

ČETVRTAK, 1. RUJNA

TO SAM RADIO U RATU SINE

Izložba fotografija i promocija knjige
Autor: Toni Hnojčik
Tema: Ratna reporterska fotografija
Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica
Vrijeme: 19:00 sati
Gosti govornici: Dr.sc Natko Martinić Jerčić (HMDCDR), Đuro Dečak, umirovljeni general i ratni zapovjednik 127 brigade, Saša Leković, ratni reporter i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Darko Baronica, urednik Pakračkog lista.
Moderator: Goran Gazdek

Bit će izloženo 25 crno-bijelih fotografija A3+ formata (33×47) kojima je Hnojčik dokumentirao rat i poraće u zapadnoj Slavoniji: dekadenciju socijalizma potkraj
osamdesetih, prve mitinge i osnivanje stranaka na prijelomu desetljeća, strašna razaranja 1991., povratak u razoreni Pakrac i Lipik, do oslobađanja u »Bljesku« 1995. Hnojčik, Čeh i svojedobni praški student, dostojan je nastavljač tradicije praške škole fotografije, koja i u najtežim ljudskim situacijama traga za empatijom i solidarnošću, pa čak i humorom.

Novinari su nazvali »dobrim duhom zapadne Slavonije«, Njegove fotografije odišu razumijevanjem ljudskih tragedija, ali i odlučnošću da se dokumentiraju čak i najteže ratne bestijalnosti. Sve je to vidljivo na stotinama fotografija objavljenih u knjizi: tu su fotografije tijela raskomadanih granatama, ali i najsuptilniji izrazi lica opterećenih patnjom; fotografije ratnih akcija, pucnjave i ranjavanja, ali i emotivni trenuci povratka u razrušene kuće, nabijeni tugom, nadom, odlučnošću…

Fotomonografiju »To sam radio u ratu, sine – Zapadna Slavonija 1990.-1995« (261 str.) na hrvatskom i engleskom objavili su Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Baranje i Srijema – Slavonski Brod.

MOJIH 25 GODINA OKTOBERFESTA

Izložba fotografija i promocija knjižice reportaža
Tema: Reportaža i reportažna fotografija
Autor: Mato Pejić
Mjesto: Caffe bar Pub
Vrijeme: 21:00 sat

Bit će izloženo 25 fotografija A3 formata nastalih u 25 godina reporterova pohoda najveće pučke fešte na svijetu koje svake godine posjeti 6 milijuna ljudi. Izložbu prati popratna knjižica s odabranim reportažama. Odlikuju ih igre riječima i stilske bravure, jasnoća pripovijedanja i Fuisova reporterska lirika, detalji i činjenice, autentičnost i snažne impresije koje u čitatelju bude emocije i osjećaj da su tamo, među vrčevima piva, sočnim koljenicama i prsatim konobaricama. I sve to začinjeno osobnim stilom čvrsto utemeljenim na velikom znanju o materiji – pivu i užicima koje ono donosi.

Mato Pejić je rođen je 1956. godine u Vrbanji. Diplomirao 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, od 1983. do 2008. radio na Radio Daruvaru, a onda prelazi u Jednotu, tjednik češke nacionalne manjine. Bio je honorarni dopisnik „Večernjeg lista“ od 1994. do 2004. godine. Urednik je specijaliziranog portala o pivu, pivskom gospodarstvu i pivopijama „Pivnica.net“. Tekstove objavljuje u mnogim časopisima, magazinima i lokalnim listovima. Omiljene teme su mu strip i pivo. Autor je četiri knjige „Sve bilo je muzika“ (2000.), „Pjenušave vedute“ (2003.), „70 godina Foto kluba Daruvar“ (2010.) i „Daruvar – jučer, danas, zauvijek“ (2012.). Kao koautor, urednik, korektor i prevoditelj radio na još 25 knjiga i publikacija.

PETAK, 2. RUJNA

SPIDER GRUPA

Obilazak tvrtke
Mjesto: Pitomača
Vrijeme: 13:00 sati

Spider Grupa u vlasništvu obitelji Nemčević vodeći je regionalni proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja, te proizvoda na bazi ljekovitog bilja, sa sjedištem u Pitomači. okuplja tvrtke Jan-Spider (prerada ljekovitog i aromatičnog bilja), Herbarium (opremanje gotovih proizvoda), Biofarma (uzgoj ljekovitog bilja), Đolta (uzgoj ljekovitog bilja u kooperaciji i otkup) u jedinstven koncept „od polja do stola“. Tvrtka na vlastitim poljima uzgaja ljekovito bilje za potrebe proizvodnje čajeva i proizvoda na bazi ljekovitog bilja, a cijeli proces je zatvoren unutar vlastitih kapaciteta. Ljekovito i aromatično bilje uzgaja se na kontroliran i siguran način, koji jamče implementirani sustavi kvalitete ISO 22000:2005, HACCP, GMP i GLOBAL G.A.P. Od ukupnog kapaciteta proizvodnje od 1.200 tona ljekovitog i aromatičnog bilja i čajeva (preko 200 komercijalnih biljnih vrsta) godišnje više 50 posto izvoze.

MLADI U NOVINARSTVU

Okrugli stol
Moderator: Sandra Pocrnić Mlakar
Mjesto: Hotel Šulentić
Vrijeme: 17:00 sati

Do svoje prerane smrti u dobi od 35 godina, Franjo Martin Fuis objavio je tri knjige “Tajna svjetionika svetoga Luke”, “Barek iz Šestina” i “Moja Trešnjevka” te desetak scenarija za stripove koje je crtao Andrija Maurović. Njegova drama “U ime čovječanstva” izvedena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1979. godine, a reportaže objavljene u zbirci “Podzemni Zagreb” 1953. godine i danas se navode kao primjer reporterskog rada i spisateljskog dara slavnog novinara.

Djelo Fra Ma Fua povod je da na okruglom stolu Fra Ma Fu festivala raspravimo u kakvim uvjetima danas stvaraju mladi novinari i koja su njihova dostignuća. Primjećuje li se i potiče njihov talent u sredinama u kojima rade? Kao su vrednovani i imaju li priliku eksperimentirati novinarskim formama i tražiti svoj izraz, kao Fra Ma Fu, riječju i fotografijom? Mogu li, baveći se novinarstvom, osigurati egzistenciju?

Novinarstvo je danas usmjereno na tržište i njegove zahtjeve, tako da novinari često rade u uvjetima hiperprodukcije i pojačanog pritiska. Gdje se u javnim medijima može otvoriti prostor za slobodu stvaranja i razvoj mladih novinara? Kakav su poticaj nagrade Hrvatskog novinarskog društva, koje nagrađuje mlade novinare za internet novinarstvo?

FRANJO MARTIN FUIS

Svečana akademija
Vrijeme: 19:00 sati
Mjesto: Gradska knjižnica i čitaonica
Izlaganja: O Franji Fuisu govore: književnik Branislav Glumac, prof.dr.sc Vladimir Kolesarć, prof.dr.sc Vinko Brešić, Dubravka Sabolić (Matica hrvatska Virovitica), novinar i publicista Veljko Krulčić.

BROD BEZ KOMPASA, promocija knjige

Pustolovni roman Franje Fuisa Brod bez kompasa uoči festivala izlazi u nakladi Udruge Art 9. Roman je objavljivan 1938. godine na stranicama tjednika „Mickey strip“. Najavljivali su ga kao roman najuzbudljivijeg sadržaj u kojem se opisuju uzbudljive romantične pustolovine triju simpatičnih pomoraca u opasnim i neistraženim predjelima dalekih oceana i kao roman koji je pisan prema doživljajima fantastične lađe, koja je ušla u povijest tajanstvenih gusarskih galija minulih vremena. Dvije godine kasnije u dnevnom listu Novosti od 28. srpnja do 18. prosinca 1940. godine objavljena je strip adaptacija romana koju je crtao velemajstor stripovnih crteža, stripovne naracije i vizualizacije Andrija Maurović. Bio je to najambicioznijih, najdužih i najeskapističkijih projekata dvojice autora u naponu snage. Strip je također izdao Vedis.

ŠIFRA GALEB, projekcija dokumentarnog filma

Mario Fanelli je hrvatski televizijski i filmski redatelj (San Benedetto del Tronto, 13. V. 1924 – Zagreb, 18. VII. 1991). Studirao ekonomiju u Zagrebu. Od 1952. do 1955. bio reporter i redatelj na Radio Kopru, a zatim u Torinu i Milanu. U Zagrebu je od 1956. pripremao početak emitiranja programa i predvodio programsko-režijsku ekipu TV Zagreb, pa je postao jednim od vodećih televizijskih redatelja. Režirao više od stotinu TV drama, filmova, igranih i dokumentarnih serija. Među njima se ističu TV drama Adam i Eva prema tekstu M. Krleže, Dvadeset četiri sata u životu jedne žene prema pripovijesti Stefana Zweiga, dokumentarni film Spod te Učke gori (1973), igrana TV serija Punom parom, dokumentarna serija U prvom planu te dugometražni igrani film Put u raj (1970), jedini igrani film snimljen prema scenariju Miroslava Krleže.

SUBOTA, 3. RUJNA

VIROVITIČKO SUBOTNJE JUTRO

Šetnja gradom
Mjesto: Virovitica –središte grada
Vrijeme: 9:30 sati

Obilazak znamenitosti po želji novinara i mjesta na kojima su postavljene izložbe Fra Ma Fu festivala. Ispred Gradske knjižnice i čitaonice prigodan program: Sajam knjiga i stripova, verglaši, crtači crtaju stripove, članovi Aerokluba prezentiraju način rada s dronovima… Obilazak Sajma agro proizvoda i opreme Agroexpo 2016. u središtu grada. Sajam objedinjava 13. županijsku izložbu voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, 11. županijsko ocjenjivanje meda, sajam meda i pčelinjih proizvoda, 8. međunarodno ocjenjivanje meda, 6. izložbu ljekovitog bilja i 6. izložbu vina.

TRAGOVIMA FRA MA FUA

Rodna kuća i muzej Petra Preradovića
Mjesto: Grabrovnica
Vrijeme: 12:00 sati

Grabrovnica je tipično podravsko naselje podno Bilogore u Općini Pitomača s petstotinjak stanovnika u 137 obiteljskih kuća. Tamo je 19. ožujka 1818. godine rođen hrvatski pjesnik ilirac, krajiški general Petar Preradović koji je sudjelovao u hrvatskom ilirskom preporodu. Poznat je po svojim domoljubnim pjesmama, a posebno po pjesmama “Rodu o jeziku”, “Putnik” Rodna kuća koju obilazimo veliko je zadnje s visokim krovištem podignuto u 18. stoljeću. Kuća je za Vojne krajine služila kao graničarska „štacija“, a nakon razvojačenja u drugoj polovici 19. stojeća pa sve do pedesetih godina prošlog stoljeća u njoj je bila smještena lugarnica i poljoprivredna zadruga.

Muzej je otvoren 23. lipnja 1968. godine u prigodi 150. godišnjice pjesnikova rođenja.  Sastoji se od dvije sobe u kojima je izloženo nekoliko originala i stotinjak fotoreprodukcija njegovih rukopisa, tekstova objavljenih u knjigama, časopisima, novinama, almanasima, zbornicima, njegovih pisama, njemu posvećenih tekstova, dokumenata o njegovom radu te reprodukcije fotografija, crteža i portreta njegove obitelji.

VIROVITIČKI VIDICI

Glumci za novinare
Mjesto: Virovitička vinska cesta
Vrijeme: 16:00 sati

Glumci Kazališta Virovitica osim po odličnoj glumi u predstavama matičnog teatra i u drugim kazalištima poznat su kao vrsni kuhari i hedonisti. Ovoga puta svoje kulinarske vještine odlučili su predstaviti novinarima, sudionicima festivala. Vinska cesta „Virovitički vidici“, nalazi se na prostorima vinorodnih područja Bilogore gdje je vinogradarska djelatnost i proizvodnja grožđa i vina i drugih proizvoda od grožđa i vina najintenzivnija. Novinarima predstavljamo vina virovitičkog vinogorja, proizvode virovitičkih OPG-ova i novu kazališnu sezonu, odnosno Viroviticu kao mjesto gastronomskog obilja i kulture.

NEDJELJA, 4. RUJNA

AFRIKA

Izložba putopisnih fotografija i priča o čaju
Tema: Putopisna fotografija
Autor: Davor Schunk
Mjesto: Pitomača, Corner pub
Vrijeme: 10:00

Tridesetak fotografija koje ćemo imati prilike vidjeti virovitički dizajner i umjetnik Davor Schunk snimio na svojim putovanjima Afrikom. Fotografije su objavljene u mnogim hrvatskim časopisima, portalima i na Hrvatskoj televiziji, a bile su izlagane i  na nekoliko eminentnih izložbi. Na istu temu bit će prikazan i kratki dokumentarni film Mombasa, emitiran na Hrvatskoj televiziji.

Šunk je rođen u Virovitici 1970.godine. Studirao na Studiju dizajna AF u Zagrebu. Studio za vizualnih komunikacija “Definicija” osniva 2003. godine. Putuje po Europi i Africi na kojima snima video i fotoreportaže za Hrvatsku televiziju i časopise. Godine 2006. Izdaje knjigu “Tragovi”. Direktor, predsjednik, tajnik, ekonom i izlagač “FraMaFu” strip festivala u Virovitici 2009.godine.

Radi kao predavač maturantima i studentima. Odradio je niz uspješnih radionica za djecu predškolske i školske dobi (strip radionice, dizajnerska početnica). Autor je više slikovnica i stripova za djecu i odrasle i uspješnica vizualnih identiteta i maskota. Potpisuje scenografiju i vizualne identitete nekoliko kazališnih predstava. Objavljuje stripove, ilustracije i pjesme u dječjim časopisima.Profesionalni je član HDD-a (Hrvatsko društvo dizajnera), ULUPUHA i Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske. Jedna od nagrada: Kiklop, 2014. (Palac Sim i palac Tam).

TRAGOVIMA FRA MA FUA

Dravski otok Križnica
Mjesto: Križnica
Vrijeme: 11:30 sati

Križnica je kultivirani krajolik omeđen hrvatsko-mađarskom granicom i rijekom Dravom, na području općine Pitomača. Ovdje Drava čini meandre na malom prostoru, u velikim zavojima kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav. Izolirani je prostor, Drava se prelazi skelom, nema kopnenu vezu osim visećim pješačkim mostom dugim 250 metara, izgrađenim 1967. godine.

Stari tok rijeke Drave i vode stajaćice su staništa za mnoge vrste riba. Križnica je bogata ugroženim i zaštićenim vrstama ptica: divlja patka, riječni galeb, crna liska, šljuka bena, orao štekavac, crna roda, stepski sokol. Od 2008. godine Križnica se nalazi u obuhvatu regionalnog parka “Područje rijeke Mure i Drave”. Naselje Križnica ima 130 stanovnika u 39 domaćinstava.

ČETVRTAK, 8. RUJNA

RAZGOVORI SA SMOJOM

Promocija knjige
Tema: Novinarstvo
Autor: Boris Dežulović
Moderator: Zlatko Petrović
Sudjeluju: Dragan Ogurlć (urednik knjige), Predrag Lucić (autor pogovora, novinar i pisac)
Vrijeme: 19:00 sati
Mjesto: Češki dom

Knjigu „Razgovori sa Smojom“ jednog od vodećih hrvatskih novinara i pisaca Borisa Dežulovića, objavila je riječka izdavačka kuća „Adamić“ u rujnu 2015. godine i već nakon tri mjeseca cjelokupna tiraža je bila rasprodana. Knjiga donosi posljednji razgovor sa slavnim novinarom, sjajnim reporterom i najvećim kroničarom Splita i Dalmacije Miljenkom Smojom kojeg je Dežulović, na supetarskoj Punti, na otoku Braču vodio 1995. godine.

Do serije intervjua (posljednji je napravljen tri mjeseca prije Smojine smrti) došlo je logično – Boris Dežulović i Predrag Lucić družili su se sa Smojom pišući zajedno za Feral Tribune. Razgovori su to o životu, pisanju i vremenima kojima je Smoje kao novinar pažljivo svjedočio. Razgovori su u Feralu objavljivani 14 nastavaka, a točno dvadeset godina kasnije ukoričeni su u knjigu. Knjigu je sa 70 arhivskih fotografija, od kojih je dio objavljen prvi put. ilustrirao dugogodišnji reporterski suradnik i prijatelj Miljenka Smoje, Feđa Klarić.

Miljenko Smoje (1923.-1995.) bio je književnik, satiričar, pisac scenarija i vrsni reporter. Najčešće je, poput Franje Fuisa, pisao o malim ljudima i njihovim sudbinama. Objavljivao je na Radio Splitu te u Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku i Feral Tribuneu. Bio je jedan od najuglednijih novinara u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a njegovoj slavi posebno su doprinijele tv serije za koje je pisao scenarije – Naše malo misto i Velom isto.

MELODIJE NAJNA I ILEVENA

Satirično pjesnički kabaret
Autori: Boris Dežulović & Predrag Lucić, Studio LuDež
Vrijeme: 21:00 sat
Mjesto: Caffe galerija Boom

Pjesničko-satirički cabaret Predraga Lucića i Borisa Dežulovića predstava ismijane stvarnosti i nasmijane publike igra se već deset godina, a nikada ne ponavlja. Ni naslovi pod kojima recitiraju i pjevaju svoje pjesme nisu uvijek isti, mijenjaju se u skladu s aktualnim trenutkom i mjestom izvođenja. Do sada su bile Melodija sela i Bruxellesa, Melodija garde i estrade, Melodija Bljeska i Oluje, Melodija križa i pršuta, Melodija kurbi et oporbi, Melodija bijede i pobjede, Melodije broša i ološa, Melodije borbe i pretvorbe, Melodija vode i slobode, Melodije smutnje i pomutnje, Melodije truba i goluba, Melodije koke i Kolinde…

Autorski i izvođački dvojac čine sljedeće individue: Predrag Cune Lucić, The Voice, na hrvatskoj sceni poznat kao Onaj Kojemu Ne Treba Mikrofon, te Boris Dežulović Tozovac, Compay Segundo, poznat kao Onaj Desno Od Lucića Što Otvara Usta. Prema izjavama protagonista, ta je priča počela slučajno, s nakupljenim gradivom koje je samo trebalo uobličit u neku novu formu, gdje bi se osjećali dobro kao i kada su radili novine. „Budući da ni Ferala ne bi bilo bez kafanske zajebancije, sama od sebe je došla ideja da pjesme čitamo i pjevamo za stolom, uz vino i cigarete, i da publika po mogućnosti uživa u istim porocima. Nastala je tako, ajmo reć, predstava koja se ne igra nego događa i u kafanama i u kazalištima, i u kockarnicama i knjižnicama, i na brodovima i u domovima kulture“.

PETAK, 9. RUJNA

STRIP FANZIN GAVRAN

Promocija novog broja
Mjesto:Gradska knjižnica i čitaonica
Datum: 9.9.2016
Vrijeme: 18:00 sati
Promocija 11. broja strip fanzina Gavran koji donosi stripove deset autora iz Virovitice, Kutne, Osijeka i Zagreba.

VIROVITIČKI STRIP CRTAČI

Izložba stripova
Tema: Strip
Autori: Članovi Strip cluba 85
Moderator: Zvonko Jesenković
Mjesto: Caffe bar Štedna
Vrijeme: 20:00 sati

Na izložbi će biti prezentirani rad virovitičkih strip autora. Izlažu Davor Schunk, Roko Idžojtić, Andrija Golub i Josip Bočkaj. Radovi će biti izloženi u osam okvira (70 x 50 cm) i svaki autor će biti predstavljen sa sedam tabli stripa (na A4 formatu ) i stranicom životopisa. U svaki okvir biti će postavljeno 4 table stripa. Svaki autor predstavit će se s najzanimljivijim strip tablama nacrtanim u razdoblju 2015. i 2016. godine. U dva okvira (70 x 50 cm) bili bi prezentirani slikovni i tekstualni materijali o STRIP CLUBU 85 iz Virovitice, materijali o strip fanzinu Gavran, strip radionicama, tribinama te ostalim aktivnostima kluba.

GLAZBENI PROGRAM

INDIAN SUMMER BAND

Koncert
Datum: 2.rujna
Mjesto: Cafe galerija BOOM
Vrijeme: 22:00 sata

Indian Summer je blues band s notom rocka i soula te vrlo malom dozom popa koji svira domaće i strane blues, rock, soul, r’n’b i pop hitove….

THE RED ROSTERS

Rock koncert
Datum: 9. rujna
Mjesto: Caffe bar Štedna
Vrijeme: 22 sata

Osječka rock skupina osnovana 2004. godine, publiku je u klubovima i na festivalskim pozornicama širom Hrvatske osvojila atraktivnim scenskim nastupima i bogatim repertoarom rock i blues klasika. Od početka djelovanja sviraju vlastite pjesme isključivo na engleskom jeziku i obrade svojih uzora. Hrvatska glazbena unija i Mega muzika dodijelili su joj 2009. godine priznanje za najperspektivniji mladi sastav. Godinu dana kasnije dobili su ponuda za svirkom u Londonu nakon što ih je menadžer kluba The Blues Kitchen čuo na njihovom Internet profilu.

Tamo su te godine imali tri nastupa i dobili sjajne kritike, a 2013. kao jedini bend izvan Velike Britanije sudjelovali su na kvalifikacijama Internet stranice Supajam za nastup na velikom festivalu Benicassim i završili na prvom mjestu po glasovima publike i žirija. U polufinalu nastupili su u klubu Powers. U vlastitoj produkciji izdali su dva CD-a sa 22 autorske pjesme na engleskom jeziku, a od 2013. godine snimaju za zagrebačku diskografsku kuću OSA media kada su uvršteni na OSA media online kompilaciju Indie United vol2. Pjesma „You Can’t Keep A Good Man Down“ je objavljena na kompilaciji koja svakog mjeseca izlazi uz ugledni engleski magazin „Vive Le Rock“. Grupa je kratko vrijeme bila na prvom mjestu američke top liste demo bendova.

LAJNAR EU

Verglaška skupina
Datum: 2. i 3. rujna
Mjesto: središte grada
Vrijeme: 19:00

Pred nastup na brojnim priredbama u Sloveniji verglaška skupina Lajnar EU svakog ljeta obilazi festivale u Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj. Ovo im je treće gostovanje u Hrvatskoj, do sada su dva puta nastupili na Špancirfestu u Varaždinu. Voditelj i glavni izvođač Rastislav Rastko Tepina počeo je svirati vergl još u doba socijalističke Jugoslavije. Prošloga ljeta obilježio je točno 30 godina umjetničkog rada.

Nastupa posvuda po Sloveniji i Europi, na mnogim događajima i verglaškim festivalima. U sezoni 2008/09 Gorenjsko umjetničko društvo Kranjski komedijanti pomoću Europskoga socijalnog sklada i Ministarstva kulture Republike Slovenije organizirali su ljetnu školu Uličnega gledališča nastupanja na verglu. Pod njegovim mentorskim vodstvom četrnaest verglaša i verglašica osposobljeno je za starodavnu nostalgičnu profesiju uličnoga zabavljača. Danas neki od njih nastupaju u okviru lajnarske sekcije „Kovčeg svjetlosti“. Inicijator je osnivanja i predsjednik Europskog saveza verglaša

RADIONICE

RADIONICA REPORTAŽE

Novinarska radionica
Tema: Novinarstvo
Voditelj: dr.sc Mirko Mlakar
Broj polaznika: 15
Mjesto: Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici
Datum: 1-4. rujna

Radionica reportaža namijenjena je studentima viših godina studija novinarstva i srodnih studija, mladim ljudima koji su počeli surađivati s portalima i drugim medijima i novinarima koji žele unaprijediti svoje znanje. Voditelj Radionice i predavač-mentor je dr. sc. Mirko Mlakar, dipl. politolog, dugogodišnji novinar i urednik u Borbi, Jutarnjem listu, Poslovnom dnevniku i drugim medijima. Susreti sa starijim kolegama iskoristit će se za razmjenu iskustava, poglavito za upućivanje na dobre i loše reportaže iz Hrvatske i svijeta. Radionicom će se u pet termina s ukupno barem 18 školskih sati, nastojati odgovoriti na praktična pitanja koja polaznici postavljaju; potaknuti na razmatranje nekih pitanja koja bi Svaki će polaznik tijekom Radionice, kao završni rad, napraviti reportažu za što će dobiti diplomu o pohađanju. Organizator će se pobrinut za objavljivanje i (simbolično) honoriranje najbolje/najboljih reportaža.

ŠKOLA STRIPA

Strip radionica
Tema: Strip
Voditelj: Davor Schunk
Broj polaznika: 20
Mjesto: Dnevni boravak Gradskog društva Hrvatskog crvenog križa
Datum: 3.-5. rujna

Velebni lik Franje Martina Fuisa posebno je vezan uz fenomen stripa. Usko je surađivao s velikanom svjetskog stripa Andrije Maurovića kao vrstan scenarista. Zato će, uz crtanje težište ove radionice biti na pisanju scenarija za strip, a potom se planira te dvije situacije. Radovi nastali na ovoj radionici javno će se producirati putem izložbi ili biltena/časopisa. Ovakav pristup dodaje osobitu edukativnu vrijednost s obzirom na to da je školska likovna aktivnost zanemarena.

Ivan Žada
Producent Fra Ma Fu festivala

(74)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr