8 1/2

16
0

Dana 08. ožujka (srijeda) u 20:00 sati, 09. ožujka (četvrtak) u 20:00 sati, u kino dvorani pogledajte projekciju filma 8 1/2.

„Poslastica“ trećih Ženijalnih dana je kultni klasik Federica Fellinija 8 1/2 iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za Najbolji strani film i Najbolju kostimografiju te Glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Ovaj „najbolji film ikada snimljen o snimanju filma“ (R. Ebert) govori o redatelju Guidu Anselmiju koji, iako bez inspiracije i u kreativnoj blokadi, kreće bez scenarija snimati svoj novi film. U naslovnim ulogama su slavni talijanski glumci Marcello Mastroianni i Claudia Cardinale, a glazbu je skladao genijalni Nino Rota. Prema riječima pok. dr. Ante Peterlića, velikana hrvatske filmske teorije i kritike, 8 1/2 je „originalan, složeno strukturiran, izražajno vrlo bogat, s autorovim specifičnim darom zapažanja, film je bio gotovo aklamacijski prihvaćen, posebno stoga jer je u razdoblju trijumfa autorskog filma upozorio na mogućnosti autorova izravnijeg komuniciranja s publikom i u mediju igranog filma. Fellini je tim djelom postao ‘redatelj superzvijezda’“.

  • Žanr: komedija, drama
  • Redatelj: Federico Fellini
  • Uloge: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo
  • Trajanje: 138 min.
  • Država: Italija, Francuska
  • Godina: 1963.

Izvor: POU Slatina

(16)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr