Naslovna Grad DVD Slatina obilježio Florijanovo

DVD Slatina obilježio Florijanovo

88
0

Kako je red i tradicija slatinski dobrovoljni vatrogasci već 150 godina obilježavaju dan svoga zaštitnika sv. Florijana. I ove godine pod palicom zapovjednika DVD-a Josipa Mikića 30 – tak vatrogasnih veterana, vatrogaskinja i podmladtka nazočilo je sv. Misi u župnoj crkvi sv. Josipa.

Župnik Dragan Hrgić zahvalio im se za 150-to godišnji nemjerljivi doprinos slatinskoj zajednici u obrani od požara i drugih prirodnih katastrofa. Također je izrekao molitvu i Božji blagoslov za sve živuće i preminule članove DVD-a Slatina. Posebno se je molio za zdravlje bolesnog dugogodišnjeg predsjednika DVD-a Dragana Medvedovića. Tijekom popodneva 68 vatrogasnih vozila iz 68 DVD-a sa cijele Virovitičko-podravske županije u svečanoj koloni uz sirene i trube prošlo je čitavu županiju od Kladara do Orahovice predvođeni županijskom vatrogasnom zapovjednicom Matejom Fras Venus.

Prvo slavonsko dobrovoljno vatrogasno društvo u Slatini – osnovano je 1872., osam godina poslije osnivanja Prvog hrvatskog dobrovoljnog zbora u Varaždinu 1864 i jedno je od 8 najstarijih DVD-a na ozemlju sadašnje Republike Hrvatske, a najstarije u Slavoniji. Ove godine 11. rujna svečano će proslaviti 150- tu godišnjicu postajanja i djelovanja.

Legenda o sv. Florijanu

U različitim prikazima, koji pripadaju legendi, opisano je da je Florijan živio u rimskoj pokrajini Noricum (današnja Austrija) u 3. stoljeću u vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana (243-316). Prikazuje se kao rimski vojnik koji drvenim kablićem gasi zapaljene kuće, s kršćanskim barjakom u ruci i mlinskim kamenom kraj njegovih nogu.

Autentičnom verzijom legende o životu sv. Florijana smatra se legenda Passio St. Florijan, koja je ostala u naslijeđu kao rukopis s kraja 9. stoljeća. Ona ovako opisuje vrijeme i život sv. Florijana:

Kao mladić Florijan se pridružio rimskoj vojsci i napredovao u hijerarhiji, uzdižući se do zapovjednika carske vojske u rimskoj provinciji Noricum. Uz vojne dužnosti bio je odgovoran i za organizaciju i vođenje vatrogasnih postrojbi. Organizirao je i osposobio elitnu skupinu vojnika, čija je jedina dužnost bila gašenje požara.

U vrijeme rimskog cara Dioklecijana Florijan je već bio umirovljeni rimski časnik, koji je istovremeno obnašao dužnost visokog državnog činovnika u gradu Cetiun (danas Sankt Polten). Kad je po nalogu cara započeo veliki progon kršćana u Rimskom carstvu, carski namjesnik Aquilinus počeo je hvatati kršćane i u provinciji Noricum. Uhitio je njih 40-ricu i nakon dugog mučenja bacio u tamnicu. Florijan je saznao da su među njima i neki njegovi bivši vojnici, što ga je potaklo da pred progoniteljima hrabro ispovijedi kršćansku vjeru. Oni su ga doveli u Lauriacum (danas Lorch-Enns blizu Linza), logor rimske legije pred carskog namjesnika koji je od Florijana zatražio da odrekne kršćanske vjere i da na žrtveniku poganskog hrama žrtvuje rimskim bogovima. On je to hrabro odbio, pa ga je razjareni Aquilinus dao najprije bičevati, a potom mučiti željeznim kliještima. Ne odrekavši se vjere Florijan je osuđen na smrt spaljivanjem. Stojeći na lomači poticao je rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im: Ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći na nebo. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi mlinski kamen oko vrata i baci u rijeku Enns. Tijelo koje je kasnije rijeka izbacila pronašla je žena po imenu Valerija i potajno ga pokopala. Nakon toga, na njegovom grobu počela su se događati mnogobrojna čuda: zli duhovi su izgonjeni iz ljudi, bolesni su ozdravljivali i svaki je vjernik na tom mjestu nalazio olakšanje svojih muka. Kršćani su sačuvali trajan spomen na Florijana i proglasili ga svetcem. Njegov rođendan za nebo, dan je njegove mučeničke smrti 4. svibnja 304. godine. Tog datuma slavi se njegov spomendan u kršćanskom kalendaru.

Za svoga zaštitnika uzimaju ga pivari, dimnjačari i vatrogasci. Kad su vatrogasci odlučili uzeti sv. Florijana za svoga zaštitnika, prepoznali su u njemu cjelovitu osobu, primjer vjere i solidarnosti, poput spremnosti i solidarnosti vatrogasaca, koja se ubraja u uzore humanosti, dobrote i nesebičnosti. Kršćani u tim vrlinama vatrogasne službe prepoznaju Isusove zapovijedi ljubavi prema bližnjemu. Znamo ulogu vatrogasaca: čuvati svaku imovinu, materijalna dobra od požara i elementarnih nepogoda, braniti ljudske živote. Iz toga vidimo kolika je hrabrost, plemenitost i ljubav tih ljudi na djelu, koji su svoj uzor pronašli u svojem svetcu koji se isto tako založio za druge.

Sv. Florijana kao zaštitnika, osim u Hrvatskoj, slave i vatrogasci u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, odnosno srednjeeuropski kulturni krug kojem i mi pripadamo. On se poklapa s kršćanskom vjerom kojoj je i sv. Florijan pripadao.

Vladimir Jelenčić

(88)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr