Naslovna Novo Direktna akcija u Osijeku – ubojstvo Mihaele Berak

Direktna akcija u Osijeku – ubojstvo Mihaele Berak

285
0

Tri mjeseca nakon ubojstva dvadesetogodišnje studentice Mihaele Berak, koje je počinio policajac Marko Smažil, a nakon čega je policija plasirala u javnost niz gluposti, odlučile smo te gluposti sažeti u kratak video koji ćemo projicirati na zidu u blizini Prve policijske postaje u Osijeku, a vama ga šaljemo u privitku. Ovim putem želimo pozvati i naše sugrađane i sugrađanke da 20. prosinca 2023. godine, dođu na Trg Lavoslava Ružičke s nama popiti jutarnju kavu (još jedna kava za ženska prava) prije odlaska na posao čime mogu podržati inzistiranje na odgovorima i odgovornošću.

S video projekcijom ćemo započeti 20.12.2023. u 06:45 sati, kako bismo odgovorne za ovo dočekale pri dolasku na posao te ih podsjetile na to da nećemo odustati iako nas prilično uspješno ignoriraju i to na način da smo institucijama (nekoliko adresa Osječko-baranjske županije i županu, nekoliko adresa Ministarstva unutrašnjih poslova, osječkoj policiji i ministru unutarnjih poslova te načelniku osječke policije, na više adresa Grada Osijeka i gradonačelniku Osijeka), 11. prosnica 2023. god. poslale upit sljedećeg sadržaja:

Poštovani, bliži se tri mjeseca od kako je našu sugrađanku, tada 20-godišnju Mihaelu Berak ubio vaš zaposlenik Marko Smažili i to službenim pištoljem. 

Molimo vas za sljedeće odgovore, a na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama:

  1. U kojoj je fazi istraga o ubojstvu Mihaele Berak, a koje se dogodilo 20. rujna 2023.?
  2. Je li pokrenuta interna istraga unutar MUP-a, a koja bi otkrila tko je širio dezinformacije o samom ubojstvu (samoubojstvo, sigurnosni metak, čišćenje pištolja, nepravilno rukovanje)?
  3. Vjerujemo i kako raspolažete informacijama o tome koga je sve Marko Smažil zvao prije nego je okrenuo 112? Koga je taj pozvani zvao nakon razgovora s Markom Smažilom?
  4. Prošlo je tjedan dana od emisije Nedjeljom u 2 u kojoj smo saznali da je obitelj Berak tek na patologiji saznala da je Mihaelu ubio policajac. Radi li se to inače tako ili je i to propust osječke policije?
  5. Također smo tada saznali da im nitko iz osječke policije nije do dana današnjeg izrazio sućut. Je li to isto običaj policije ili samo osječke policije ili je i tu napravljen propust?
  6. Kada ćete se obratiti osječkoj i hrvatskoj javnosti i rasvijetliti ovaj slučaj koji je bacio ljagu ne samo na osječku nego i hrvatsku policiju i policajce?

Ponavljamo da odgovore tražimo na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama.

Udruga Kava za ženska prava

(285)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr