Naslovna Blog Cvijeta Grijak Cvijeta Grijak: Umjetna inteligencija i Pravosuđe

Cvijeta Grijak: Umjetna inteligencija i Pravosuđe

70
0

Cvijeta Grijak

Ovih dana u medijima se piše i govori o plaćama sudaca i drugih zaposlenika u Pravosudnom sustavu.

Mišljenja sam da su ponižavajuće male. Netko je davno rekao da su u društvu najvažniji suci i učitelji.

I jedni i drugi u društvu bi trebali imati naročit ugled. Pisat ću ovaj put o temi koja se tiče Pravosuđa, a ne Prosvjete.

Evo što o plaćama sudaca donosi N1: https://n1info.hr/vijesti/postignut-dogovor-oko-placa-sudaca/

Na spomen visine plaće suca u prvom stupnju meni je došla pomisao i slika (iz mog cjelokupnog iskustva s pravosuđem) kako u sudnicu ulazi odvjetnik ili odvjetnica u odjeći i s odvjetničkom torbom, ručnim satom ili nekim drugim predmetom, čija cijena višestruko premašuje iznos mjesečne plaće suca ili sutkinje koji tamo sjedi. Mislim da bi bilo primjereno odijevanje odvjetnika i sudaca u crne toge u smislu simbolične jednakosti u branjenju i uspostavljanju pravde. Priča se i piše kako su suci zatrpani s mnoštvom predmeta kojima se rješenju ne nazire kraj i kako svake godine novi predmeti zatrpavaju sud. Ja se pitam da li su društvo i država zakonski „neposloženi“ i na svakom koraku se krše prava građana i drugih subjekata? Možda je kod nas uvriježeno ponašanje da zakoni postoje zato da se krše, a ne zato da se poštuju, i tako se opterećuje sudove s novim tužbama. Nitko po kazni ne reže nosove, uši, prste, šake kao prema Šerijatskom pravu pa se moderni zakoni mogu kršiti.

Prema cijenama koštanja usluge odvjetnika i sudskih troškova ne čini mi se da je pravda dostupna prosječnom građaninu osim onima koji su socijalni slučajevi pa imaju pravo na odvjetnika po službenoj dužnosti.

Moje iskustvo s Pravosudnim sustavom je loše. Imala sam neki proces u kom je moj odvjetnik propuštao radnje i rokove, držao me u zabludi. Kad sam shvatila što mi je učinio, tražila sam drugog odvjetnika. Taj mi je rekao da bih trebala tužiti prethodnog odvjetnika, no međutim on to neće učiniti za mene jer je moj prvi odvjetnik kolega i prijatelj. Sljedeći odvjetnik mi je rekao da nema osnova za tužbu prema odvjetniku, sljedeći mi je rekao da neće prihvatiti predmet jer ga je već netko drugi započeo i ne želi raditi, odnosno nastavljati iza prethodnika. Na sudu mi se dogodilo sljedeće: usmeno na sam na zapisnik dala da se upiše moja adresa, međutim pismena sa suda stizala su umjesto meni na adresu suprotne strane. Jednom prilikom završila sam na hitnoj s dvoje djece. Bio je ponedjeljak, ročište je bilo zakazano u 13 sati. Poslala sam telegram, javila se telefonom na sud i dostavila liječničku dokumentaciju kojom sam dokazivala da sam bila spriječena doći na ročište. Sud nije uvažio ispriku. Sva očajna upoznala sam jednu divnu gospođu koja je radila u Pravosudnom sustavu. Proučila je moja dva predmeta sa suda i dala mi savjete vezano za moja prava. Riječ je između ostalog bila o pravu na vlasničku tužbu koja ne zastarijeva. Krenula ja opet naći odvjetnika, sve jedan me odbio jer ne žele nastaviti rad iza prethodnog odvjetnika. Zadnja u nizu bila je mlađa odvjetnica kojoj sam u papirnatoj vrećici predala na proučavanje dva predmeta. Nakon tjedan dana došla sam k njoj, uvjeravala me da nemam nikakva prava i vratila mi je vrećicu. Vrećicu sam donijela kući i nakon nekoliko dana išla sam pogledati nešto u predmetu da bih konstatirala da je u vrećici samo jedan predmet. Tad sam „pukla“, odlučila sam sve pustiti k vragu kome je od početka „služeno“. Mnoge navode ne mogu dokazati. U Pravosuđu pravda bi trebala biti na strani onoga koji ima valjane dokaze. Božja pravda djeluje nešto drugačije.

Nekada mi se čini da su pravnicima „zanimljiviji“ prijestupnici nego li stranke na čijoj je strani istina. Čini mi se da su prijestupnici, kako bi se „izvukli“ od sile zakona, spremni dobro platiti. U takvim situacijama mogu se formalno očekivati obrati u komu žrtva postaje okrivljenik.

Priča se o mogućnosti da u pravosudnim stvarima odlučuje Umjetna inteligencija, bez utjecaja interesa, pritisaka i ljudskih faktora, i bez rasprava o plaćama. Pozdravljam mogućnost. Odmah ću podnijeti vlasničku tužbu čije pravo podizanja nema zastare. Pravosudnoj Umjetnoj inteligenciji (zamišljam čovjekolikog robota) može se ponuditi nekoliko kapi WD-40.

Cvijeta Grijak

(70)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: