Naslovna Blog Cvijeta Grijak Cvijeta Grijak: Sjećanje na mrtve na društvenim mrežama

Cvijeta Grijak: Sjećanje na mrtve na društvenim mrežama

68
0

Cvijeta Grijak

Danas je dan spomena na Sve svete (živim u Sesvetama) 😊 i umrle bliske osobe. Sutra je Dušni dan. Ja baš ne razlikujem te pojmove, međutim danas sam si dala truda i pročitala na nekom portalu definiciju jednog i drugog. Obilježavanje Svih svetih odnosi se na obilježavanje sjećanja na kršćanske mučenike, znane i neznane, koje je Crkva proglasila svetim. Kriterij je bio ostvarenje ideala kršćanskog života po kom su duše svetaca ušle u Kraljevstvo Božje. Dušni dan je je Spomen svih vjernih mrtvih. Taj dan prisjećamo se svojih bliskih, rodbine i prijatelja koji više nisu s nama. U to ime Miroslav, Zoran i ja smo obišli obiteljske grobove i ja još dodatno, grobove dragih mi ljudi koji su mi činili dobro na ovom svijetu. Sad mi nedostaju. Zapalili smo svijeće, položili cvijeće. Bilo je lijepo subotnje popodne i popili smo kavu u povratku s Mirogoja.

Zamijetila sam na društvenim mrežama na Internetu zaostale profile nekih meni poznatih osoba koje više nisu među nama. Ovaj put pisala bih o umrlim FB prijateljima, kojih godinama više nema među živima, međutim njihovi profili i dalje postoje. Njihovi zadnji postovi od prije nekoliko godina svjedoče o tome da godine prolaze i da više nema tko će pisati i objavljivati nove statuse i komentare. Tu i tamo u zadnjim objavama stoji R.I.P. ili „počivao u miru“ i kakva prigodna riječ nekih od prijatelja po kom se može sa sigurnošću zaključiti da je vlasnik profila umro. Profili na društvenim mrežama tako ostaju lutati u bespućima virtualnog svemira kao zalutale duše koje nema tko pospremiti i upisati neki zadnji post, objavu ili naprosto ugasiti profil pokojnika. Pretpostavljam da su pokojni koje se može pronaći na društvenoj mreži odnijeli sa sobom u grob lozinke svojih profila i tako sebi osigurali vječni život u virtualnoj stvarnosti. To mi dođe posve kršćanski, jer tijelo umire, a duša ostaje vječno. Sigurno postoje neki notesi u kojima su upisane lozinke, šifre, pinovi. Barem kod nas kod kuće prakticiramo zapisivanje lozinki.

Umjesto posjeta groblju, mojim pokojnim FB (imam samo FB profil) prijateljima mogu posjetiti njihov profil i osjetiti živi trenutak njihova postojanja i dočarati uspomene na druženje, razgovore, ispijanje kavica i vratiti sjećanje na dio njihova i moga života.

Cvijeta Grijak

(68)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: