Naslovna Blog Cvijeta Grijak Cvijeta Grijak: Predizborje

Cvijeta Grijak: Predizborje

25
0

Cvijeta Grijak

U kratko vrijeme od najave i objave kada će biti parlamentarni izbori štošta šokovito se dogodilo. Najveću pažnju dobio je potez predsjednika Republike, Zorana Milanovića da se kandidira na listi socijaldemokratskog bloka, nasuprot vladajućeg Hadezea i njihovog lidera, dosadašnjeg predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. Meni je taj sraz dvojice lidera dva najveća politička bloka kao borba dva gladijatora u areni. Nemam namjeru baviti se analizom visoke politike. Moju pažnju u predizborje često zaokuplja kako obični ljudi razmišljaju i koji su im kriteriji prilikom odabira kandidata na izborima, zatim, komentiranje kandidata i aktualnih političara. Htjela, ne htjela, nameću se i komentari sa društvenih mreža i portala. Riječ je o mojoj radnoj i društvenoj okolini u kojima ima poznatih i anonimnih „komentatora“. Započela bih s komentarom sa društvene mreže davnih godina o jednom pokojnom političaru za koga je komentator, politički građanin s biračkim pravom, napisao da je dotični političar ružan, da presporo priča. Netko je o istom komentirao da isti političar ima malu „onu stvar“. Onda je netko napisao da je s tom „malom stvari“ napravio sinove, što je usput, na ovim prostorima veliki muški uspjeh. Onda sam naišla na komentar kako je isto jedan istaknuti dužnosnik i političar zgodan, izgleda kao muškarčina, no međutim, pravi žensku djecu, a sumnja se i da je „dvocjevka“. Nadalje ističem komentar za jednu žensku političarku za koju je netko rekao da ne bi nikada glasao za nju jer je ružna i mala. Zatim sam čula komentar na svoje uši kako je jedan gradonačelnik mlađe generacije isto ružan i da mu se gadi kad ga vidi na ekranu, a pogotovo uživo. Zatim sam čula komentar na fizički izgled isto za jednog dužnosnika da je ružan i da ima rošavu, masnu facu. Za jednog pokojnika komentiralo se da je krivousti. Za jednog kandidata čula sam komentar da je previsok i da izgleda klempavo. Jednog istaknutog dužnosnika pratio je komentar da je ljigav i bijel kao lignja. Za jednog dužnosnika priča se da je njonjast. Za jednog dužnosnika čula sam komentar da ima glupi naglasak dok priča. I tako, da ne nabrajam. Većinu komentara izgovorile su osobe sa sveučilišnim obrazovanjem. Ja sam se pitala, biraju li dotični građani seksualnog partnera ili osobu-dužnosnika koji će ih kvalitetno zastupati u predstavničkom tijelu države u kojoj živimo.

Prije dosta godina u Zagrebu je gostovao, imao koncert crnogorski glazbenik Rambo Amadeus koji je u tih dana oko koncerta imao intervju na legendarnom Radiju 101. Rambo je rekao da je demokratsko biranje zastupnika pretežak posao za mnoge pojedince i da bi im zabranio da biraju. Rekao je da bi time istim tim biračima učinio veliku uslugu, jer mnogi nisu sposobni birati. Riječ je o preozbiljnom poslu.

Cvijeta Grijak

(25)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: