Naslovna Blog Cvijeta Grijak Cvijeta Grijak: Krava i zelene naočale

Cvijeta Grijak: Krava i zelene naočale

61
0

Cvijeta Grijak

Još se nisam navikla na euro. Mislim da ću to činiti nekoliko sljedećih mjeseci, primati euro plaću i pratiti dinamiku pokrivanja mjesečnih troškova. Priča se kako su pojedine vrste hrane porasle tri, četiri posto. Najpodlije povećanje cijena zamijetila sam na nekim prehrambenim proizvodima kojima je smanjena težina, a povećana cijena. Preračunavši te slučajeve ustanovila sam da su isti poskupjeli više od pedeset posto, pa nadalje. Uvjeravaju nas razni establišmenti da nam je dobro, da su poskupljenja manja, da dobro živimo, da su nam plaće veće nego kod dvoje najgorih u Europskoj uniji. Sve te priče podsjećaju me na kravu kojoj su dali da jede sijeno, stavili joj zelene naočale i uvjeravali ju da jede svježu zelenu travu. Idealan građanin je onaj koji kima glavom, ne buni se i nad kojim je izvršena društvena kontrola uvjeravanjem i drugim suptilnim djelovanjem nad građanskim mišljenjem i političkom kulturom. Do kada? Mislim da je entuzijazam potrošna roba ljudskih resursa i da nakon što godinama rogoborite kao građanin koji se buni ili zviždi, posustajete što zbog potrošenosti, možda vas zaskoče loše zdravstvene prilike, broj godina, odbacivanje iz sustava (otežavanje života i rada), naslijeđe iz socijalizma; savjet, „ne talasaj“. Bogat prosječni građanin je upravo taj koji je pokretač, kupac, kritičar koji nije egzistencijalno ucjenjen, onaj koji vlastitom radnom snagom osigurava neovisnost i snagu svoje obitelji i mladima šansu za obrazovanje.

Egzistencijalna nesigurnost sigurno utječe na kvalitetu života , a time i spavanja. Zadovoljan građanin, koji se može uzdati u svoje osobne snage i učinkovitost države sigurno mirnije spava u odnosu na građanina koji ne zna što ga sutra čeka. Nema tko se nije uslijed nekog neriješenog problema prevrtao u krevetu ne mogavši zaspati ili se pak prerano probudio, prije pijetlova, i dalje nije mogao zaspati. Kad imaš neki problem, ne možeš kvalitetno spavati, a upravo ti treba san kako bi odmorio i odmoran rješavao životne teškoće. Zato postoje psiholozi i psihijatri kojima se treba obratiti u slučaju lošeg spavanja. Poremećaj spavanja spada u teže bolesti. Postoje razni lijekovi za spavanje. Meni osobno najgore je bilo kada nisam mogla spavati, uzela bih tabletu i dalje ne bih mogla zaspati, i takav dan mi je bio preužasan; spavalo mi se, tableta me uz to opila, a bilo je niz zadaća za obaviti tog radnog dana.

Zadovoljan građanin u uređenom društvu sigurno bolje spava. Nitko mu ne nameće zelene naočale kako bi ga obmanjivao, jer za tim nema potrebe.

Cvijeta Grijak

(61)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: