Naslovna Blog Cvijeta Grijak Cvijeta Grijak: Gdje je nestao Zlatko Zeljko?

Cvijeta Grijak: Gdje je nestao Zlatko Zeljko?

137
0

Cvijeta Grijak

Početkom dvijetisućitih imala sam neki sudski spor čiji tijek je laički gledano išao u nelogičnom i zakonski, u smjeru koji gazi moja prava. Osjećala sam se bespomoćno i prevareno. Npr. u sudski zapisnik izdiktirala sam moju adresu, a sudsko rješenje dostavljeno je za mene na adresu protivne strane. Taj slučaj otkrila sam tako što sam nakon dugog vremenskog proteka odlučila otići na Sud da vidim stanje spisa. Otkrila sam tada da je sudsko rješenje otpravljeno jako davno i za mene, na adresu protivne strane. To je samo jedna sitnica. U svojoj bespomoćnosti pred pravosudnim Golijatom naišla sam na neku tamo udrugu imena Juris Protecta koja je kritizirala način na koji djeluje Pravosudni sustav, naročito odvjetnički dio. Našla sam broj telefona na Googleu i nazvala Udrugu. Javio mi se čovjek koji se predstavio kao Zlatko Zeljko, sa sjedištem negdje na Trešnjevci. Uputila se ja tamo prvom prilikom da se izjadam. Primio me taj čovjek, osnivač Udruge. Predstavio se kao povratnik iz Njemačke, pravnik i poduzetnik u Zagrebu. Kada je došao u Hrvatsku u pokušaju poslovanja u Hrvatskoj naišao je na prepreke, administrativne, zakonske i mentalne. Potaknut problemima sa zakonom i provođenjem istih osnovao je udrugu Juris Protecta kojoj se mogao obratiti svaki građanin koji je imao problem u kršenju zakonskih prava i vulgarnim tumačenjem zakona. Gospodin Zlatko Zeljko imao je mnogo javnih istupa u medijima u kojima je otvoreno pisao i govorio o npr. odvjetničkim tarifama i donio podatke iz Njemačke, kolike su odvjetničke tarife i koliko traju sudski procesi u usporedbi sa hrvatskim trajanjem sporova i visinom odvjetničkih tarifa. Zlatko Zeljko pritom nije štedio negativna nasljeđa iz prošlog sustava i bio je oštar kritičar Pravosuđa u novoj, samostalnoj Hrvatskoj. Njegovo djelovanje i kritika Pravosuđa nije dala rezultate, ali se svojski trudio da u javnost iznese istine i podastre dokaze o tomu. Pravno gledano, istina je ono za što postoje dokazi.

Nedavno sam naišla na Internetu na neki stari novinski članak u kom se spominje Juris Protecta i ja sam se sjetila g. Zeljka. Pregledala sam zadnje objave koje datiraju iz 2016. godine i s pravom sam se pitala, „Gdje je nestao Zlatko Zeljko?“ Kad sam ga upoznala bio je već u ozbiljnijim godinama. Nadam se da je živ. Nisam našla podatke starije od 2016. godine. Možda je naprosto odustao od svojih sizifovskih borbi sa Pravosuđem i opet otišao u Njemačku.

Nisam zabilježila da je osnovana udruga koja bi javno govorila o istim ili sličnim temama o kojima je pisao i govorio Zlatko Zeljko. Nekako mi se on činio glasnim u javnom prostoru.

U javnosti djeluju razne interesne udruge koje okupljaju građane oko problema u kojima su se našli i zajednički pokušavaju zaštititi ili ostvariti svoja prava. Čini se da Zlatko Zeljko u tom smislu nije ostavio nasljednika.

Ako želite više znati o tomu kako građanin pojedinac i drugi subjekti, stoje naspram Pravne države donosim podatke o Udruzi Juris Protecta do 2016. Prosudite sami ako se išta od tada promijenilo na bolje.

Na Googleu možete pronaći puno objava Zlatka Zeljka. Donosim vam link Udruge Juris Protecta

Cvijeta Grijak

(137)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr