Naslovna Novo Borzan: Koliko još djece treba nastradati od energetskih pića da Vlada RH nešto poduzme?

Borzan: Koliko još djece treba nastradati od energetskih pića da Vlada RH nešto poduzme?

29
0

Potaknuta nemilim događajem iz Varaždinske županije, kada je 12-godišnje dijete doživjelo moždani udar koji se direktno povezuje s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, eurozastupnica Biljana Borzan je prozvala Vladu RH i resornog ministra zdravstva Vilija Beroša radi nedonošenja zakonske zabrane prodaje tih pića maloljetnicima.

„Nažalost, nakon smrtnog slučaja prošle godine bilo je samo pitanje vremena kada će ponovno neko dijete nastradati radi energetskih pića! Upozoravam na ovaj problem već godinama, kroz Sabor sam dva puta uputila prijedlog zakonske zabrane, no ministra zdravstva i Vladu nije briga za to. Pitam ih, koliko još djece treba nastradati da nešto poduzmete? Čije interese branite nebrigom i neradom?“ – izjavila je Borzan.

Niz istraživanja pokazuje da se djeca i mladi sve više nataču tim pićima, koja su za njih štetna na toliko načina. Prema podacima velik dio djece kaže da ih piju jer im treba energije.

Varaždinska županija provela je anketu među osnovnoškolcima i srednjoškolcima na području županije. Rezultati su izrazito zabrinjavajući. Čak 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića, pokazala je anketa koja je na inicijativu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije provedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku većem od 5300 učenika.

Uznemirujuće je da je 20 posto učenika osnovnih škola te 30 posto učenika srednjih škola imalo ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije. Velik broj imao je simptome kardiovaskularnog sustava, odnosno stezanje i bol u prsima, ubrzani rad srca, a velik broj se požalio na mučninu i povraćanje. Nije zanemariv broj da je osam posto učenika imalo smetnju zbog koje su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje.

„Prema ovom i drugim istraživanjima istraživanjima, učenici u Hrvatskoj energetska pića počinju piti još u osnovnoj školi, piju ih često i u velikim količinama, iako znaju da su nezdrava, dvije trećine njih ih miješa s alkoholom! Uz to, poseban porez na energetska pića uveden 2022. ih ne odvraća od konzumacije. Gotovo 9 od 10 građana Hrvatska smatra da djeca ne bi trebala kupovati i konzumirati energetska pića! Ako dosad nije bilo kristalno jasno kako se zakonom treba ograničiti djeci kupovinu energetskih napitaka, mislim da nakon ovih nemilih događaja i rezultata istraživanja ne bi trebalo biti dvojbi,“ smatra Borzan.

biljanaborzan.eu
Foto: Wikipedia

(29)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr