Naslovna Novo Bliži se protupožarna sezona

Bliži se protupožarna sezona

11
0

Gotovo 90 % požara uzrokuju ljudi, a nemar je prva iskra

Opušak koji ste pokupili za sobom, staklo koje ste bacili u smeće ili plamen koji ste ugasili do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera koje Hrvatske šume i njeni partneri provode tijekom cijele godine. Jedino je spriječeni požar „ugašen“ na vrijeme, a procjenjujemo da bi se oko 90 % njih moglo izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojim postupcima u prirodi. U lipnju službeno kreće sezona visokog rizika od vatre, stoga pokrećemo novu protupožarnu kampanju pod nazivom i sloganom „Nemar je prva iskra“ kojom želimo građane osvijestiti o njihovoj ulozi u očuvanju šuma, imovine, a onda i ljudskih života od razornih učinaka požara, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić na predstavljanju protupožarne kampanje za sezonu 2023.

„Spriječi požar prije no što nastane“, dodatna je poruka kampanje, kao i popratnih televizijskih spotova koji izlaze sredinom mjeseca, a obuhvaćaju tri najčešća „okidača“ požara nastalih zbog ljudske nepažnje: odbačeni opušak, staklo i neugašeni plamen. U pripremi su i promotivni materijali na engleskom jeziku, a komunikacijskim aktivnostima istaknut će se i važnost brzog prijavljivanja uočenog dima.

Mnogi na prve znakove požara odmahnu glavnom misleći da je netko već sigurno nazvao vatrogasce ili da se njih to ne tiče. Upravo je suprotno. Budući da je u ljetnom periodu na snazi stroga zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima, primijetite li bilo kakav dim, obavezno nazovite 193 ili 112. Možda baš Vaš poziv spriječi razorni požar koji bi trajao danima“, poručila je Jasna Molc, rukovoditeljica Službe za ekologiju i zaštitu šuma u Hrvatskim šumama.

U Hrvatskim šumama protupožarna sezona traje neprestano, što pokazuje i činjenica da će samo u ovoj, 2023. godini, u te svrhe uložiti više od 16 milijuna eura. Za razdoblje 2022. – 2025. tvrtka je nabavila integriranu uslugu privatne radijske komunikacije u svrhu protupožarne zaštite šuma, kao i video nadzor s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara koji omogućava još kvalitetnije akcije u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite, posebice Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ukupno se u šumama nalazi 96 kamera raspoređenih na 48 lokacija i 4 nadzorna operativna centra smještena u četiri dalmatinske županije, a njihov će se broj još povećavati. Organizirana je i motriteljsko-dojavna služba radnika Hrvatskih šuma na području krša, a u tijeku protupožarne sezone, zapošljavaju se i dodatni radnici na određeno vrijeme kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim. Tijekom cijele godine radi se i na izgradnji i održavanju protupožarnih prometnica i motrionica, na čuvanju i održavanju šuma, kao i podizanju svijesti javnosti o opasnostima od požara.

Sve protupožarne aktivnosti i materijali vezani za kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, kao i na društvenim mrežama, Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

(11)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr