Naslovna Novo 5. memorijalni polumaraton Osijek – Laslovo

5. memorijalni polumaraton Osijek – Laslovo

22
0

U povodu 32. obljetnice sjećanja na privremenu okupaciju Laslova, a u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kluba Laslovo, 24. studenog 2023. godine, održan je 5. memorijalni polumaraton Osijek – Laslovo sa startom ispred umjetničke instalacije “Crveni fićo”, na kojoj su sudjelovali i članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”: Pavo Tutenov, Robert Knapić, Nenad Pelengić, Josip Bukovac i Ivana Novak koja je bila logistička podrška.

Uz njih na memorijalnoj utrci sudjelovali su i Osječanin Robert Kasumović inicijator ovog memporijalnog polumaratona, te Siniša Kanis dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije.

Laslovo je malo slavonsko mjesto, koje su branili složno i hrabro Hrvati i Mađari kao i pripadnici Internacionalnog voda pristiglih iz nekoliko zemalja, a obrana Laslova od velikosprske agresije trajala je 152 dana, do 24. studenog 1991. godine, kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja u kojem su bili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova, koje je prije Domovinskog rata imalo 1.370 stanovnika, poginulo je 48 branitelja i civila.

Na komemorativnom skupu u povodu 32. obljetnice privremene okupacije Laslova polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima Laslova i civilnim žrtvama odale su brojne delegacije među kojima i ministar hrvatskih branitelja te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš, laslovački branitelji, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, predstavnici MORH-a i MUP-a, predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave, te drugi okupljeni u čast žrtvama Laslova, a prije svih paljenjem svijeće počast su odali sudionici 5. memorijalnog polumaratona Osijek – Laslovo koji su tradicionalno paljenjem svijeća odali počast i na trasi trčanja u Ernestinovu.

Pavo Tutenov
Foto: Ivana Novak i Glasnici istine

(22)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: