Naslovna Novo 25 godina ljetovanja Crvenog križa Slatina

25 godina ljetovanja Crvenog križa Slatina

399
0

U ponedjeljak 09. kolovoza 2021. s ljetovanja na otoku Čiovu vratila se ekipa od 41 učenika i 7 odraslih. Voditelji su bili poznati slatinski rukometni trener Vladimir Gojković GOJA i ravnatelj CK Slatina Vlatko Jelenčić. Na ljetovanju su bili učenici od 5. do 8. razreda iz 7 matičnih osnovnih škola slatinskog kraja. Budući da prošle godine nije bilo ljetovanja zbog ugroze COVIDom -19 Crveni križ je ove godine za 7 učenika svake matične škole darovao vaučer od 1.000 kn, a za dio učenika razliku od 500 kn platile su njihove općine. Tako da je većina mladih ove godine ljetovala besplatno punih 8 dana.

U kampu Crvenog križa Solin na Okrugu Gornjem domaćin je osigurao smještaj u montažnim kućicama, 3 dnevna obroka koje je pripremala izvrsna kuharica Tatjana, sanitarne čvorove za dječake i djevojčice i transfer kombijima od željezničke stanice u Kaštel Starom do Čiova i natrag. Organizator CK Slatina djeci je ponudio školu plivanja, izlete u Trogir i Split (stara jezgra i Bačvice). Ostatak vremena djeca su provodila u druženju na moru i kampu, te sklapanju novih prijateljstava i ljubavi bez mobitela. Zbog velikih vrućina nekoliko noći spavali su vani na madracima, što im je bilo novo iskustvo. Nezaboravan doživljaj bio je putovanjem vlakom koje je s presjedanjima u svakom smjeru trajalo oko 12 sati, te brodom u Split.

Crveni križ Slatina počeo je s organiziranjem ljetovanja za djecu davne 1993. godine kada je ekipa od 36 djece stradalnika rata boravila na planini Krkonoše u organizaciji Češkog Crvenog križa. Veliku zahvalnost za ovu češku avanturu, kao i za ponudu ljetovanja u bivšoj vojarni Samogor na otoku Visu dugujemo sada pokojnom djelatniku HCK Danimiru Šoštarku. Kroz 3 godine (1994.-96.) djecu Crvenog križa slali smo na ljetovanje sa slatinskim izviđačima koje je tada vodio karizmatični prof. Zdenko Samaržija BUCKO. Od 1997. krećemo na Vis i za 9 godina u 14 smjena 1.117 djece i mladih upoznavalo je jedan od najljepših jadranskih otoka. Trebala bi podebela knjiga za izreći sva iskustva i događaje sa Visa. Iako je ljetovanje na Visu bilo moguće i za druga društva Hrvatskog Crvenog križa samo naše slatinsko je počelo i ostalo u igri. Za sve nas legenda Visa bio je i ostao prof. tjelesnog odgoja dragi prijatelj Antun Kovač TONI iz Zagreba.

Direktor hotela Issa na Visu Vendel Barto rodom iz Daruvara ponudio nam je opciju škole u prirodi sa boravkom u istom hotelu uz veoma povoljnu cijenu. Kroz period od 7 godina (2001.-07.) animirali smo učenike 4. razreda OŠ iz cijele naše županije. U 9 smjena zajedno s učiteljicama tih škola od Orahovice do Pitomače 1.036 učenika prošlo je ovaj nezaboravni morski đir. Temeljnih nositelja ove priče bilo je malo; Milena, Šima, Goja, Vlatko i još koji padobranac.

Od 2006. prihvaćamo ponudu kolege Željka Grubišića, ravnatelja CK Solin i njihov kamp iz kojeg se pruža prelijep pogled na čiovski zaljev prema škveru. Nažalost, ove godine nazočili smo i katastrofalnom požaru koji je cijelo popodne i noć gutao brda na kontinentalnoj strani iznad Segeta Donjeg. U 15 godina (osim prošle) 849 djece u 18 smjena, mnogi od njih po prvi put bili su na Jadranu. Moramo pohvaliti manju seniorsku ekipu, uglavnom gospođa u mirovini koje su nam bile vjerne suputnice sve ove godine. Učiteljice Anica Slunjski, Štefica Šafar i Nada Milković, te Mirjana Cigrovski, Marija Štimac, Martina Slunjski i Marija Gerenčir, te pokoji gospodin.

Sve u svemu 25 godina, 42 smjene, 3.038 učenika, mladih i nešto seniora. Prosjek nešto više od 140 osoba po godini. Hvalite me usta moja, kad već drugi neće.
Idemo dalje.

Vladimir Jelenčić

 

(399)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr