Naslovna Novo 10 pravila ponašanja u trgovini

10 pravila ponašanja u trgovini

720
0

Više od 20 godina radim u trgovini, i za trgovinu. Više od 20 godina gledam ufurane dame koje, kad uđu u trgovinu, očekuju da im se klanjamo, a ni frajeri nisu ništa bolji, vjerujte mi! Svi mi prodavači trpimo ta snobovska izdrkavanja. I znate što? Navikla sam. Sad primjećujem samo one drage kupce. Znajući da će mi bar jedan dnevno doći, dovoljno mi je da dođem na posao i odem sa njega zadovoljna. Ali, ima nekoliko stvari koje bi valjalo napisati, a da budu nešto kao “10 Božjih zapovjedi” ili “pravila ponašanja u trgovini”.

  1. Kad ulazite u dućan pozdravite. Znam da ste svi opčinjeni svom tom robom, ali osnove kulture su nešto što bi svatko trebao imati u sebi. Nažalost NEMA!
  2. Kad vas prodavač uljudno pita “Izvolite, mogu li pomoći?“, ne pita vas “Želite li da vam izvadim krv?” Ne morate tako zbunjeno pogledati. Posao prodavača je da vas to pita, da vam prezentira proizvod i na kraju da vam ga proda. Pa, prodavač je! Nije hostesa na jebenom auto sajmu.
  3. Često se zapitamo “U čemu ti ljudi žive?“. Zašto? Pa kad počnete bacati svu tu robu pitamo se da li to radite i kod kuće. Znam da mislite “ma, oni će to pokupiti, to im je posao“. Ne, nije nam posao da budemo vaši idioti. Ako vam nešto padne sa vješalice napravite taj, toliko teški, nagib prema dolje i pokupite za sobom. Stvar kućnog odgoja. Dođemo li mi u vaše urede i bacamo li papire?
  4.  Pitate jednog prodavača za veličinu i ovaj vam odgovori da nema, zašto pobogu idete pitati drugog? Pa, dobit ćete isti odgovor. Svaki prodavač (ukoliko nije nov) zna što ima u skladištu. Osim toga, postoje programi sa lagerima u kojima je sve vidljivo.
  5. Ne prolazi vam kartica? Malo ste se zalaufali, ha? Mi vam zbog toga nismo krivi. Ne morate biti još bahatiji. Zahvalite i idite u banku. I budite svjesni svojih mogućnosti.
  6. Kad vam kažemo da nema povrat i ne vraćamo novce – znajte da to nije naše pravilo. Zbog toga se obratite onima iznad nas. I ne morate nam se prijetiti odmah inspekcijama. Ponavljam, obratite se našim nadređenima.
  7. Ako vam je neki prodavač posebno ušao u susret i jako ste zadovoljni uslugom neka vam ne bude teško pokazati to. Pohvalite ga. Nekima će to puno značiti.
  8. Jebeno pucketanje prstima o pult dok vam blagajnik naplaćuje. Nema mi ništa gore. Gledajte, kad već 2 sata isprobavate robu, možete i te 3 minute pričekati. Pucketanje zna jako dekoncentrirati blagajnika, jer mu stvara osjećaj da ga požurujete. On radi sa novcima i ukoliko bude manjka morati će ga nadomjestiti. Ne moram vam niti govoriti kolike su plaće prodavača. Ili?
  9. Tri minute do kraja radnog vremena. Uh, nemate pojma što bi vam neki sve rekli kad uđete u trgovinu u to vrijeme. I onda još fino i lagano isprobavate i baš vas boli guzica jel kraj radnog vremena, jel taj prodavač plaćen da ostane duže, ima li nekoga doma tko ga čeka… Jebe se vama! Vi ste odlučili da želite probati tu krpicu i kvit!!!
  10. I šlag na kraju. Nedjelja, praznici i blagdani. U trgovini ste. u trgovačkom centru. Vani je prekrasan sunčan dan. Vaš komentar prodavaču je “Jooooj užas, i danas morate raditi.” Prodavač se nasmiješi i ljubazno odgovori “Nije problem, navikli smo.” a u sebi misli “Koji kurac? Pa da nema takvih poput tebe ja bi sad bila negdje na izletu, igrala se sa svojom djecom, roštiljala sa prijateljima, vozila bicikli, gledala doma neki film, čitala novine ili pila kavu na balkonu…

 

(720)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr