Naslovna Grad 1. Inkluzivni sportski susreti

1. Inkluzivni sportski susreti

35
0

Okosnica projekta „POKRENI PROMJENU II – Unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“, čiji je nositelj Udruga Vretenac, Slatina, organizacija je 1. Inkluzivnih sportskih susreta za učenike Osnovne škole Josipa Kozarca i Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine.

1. Inkluzivni sportski susreti održani su 9.5.2023. na školskom igralištu Osnovne škole Eugena Kumičića u vremenskom periodu od 9:00 do 11:00 sati, pod vodstvom učiteljice Tomislave Medvedović i učitelja Borivoja Kocića, te edukacijskih rehabilitatorica; Ivane Sabolić, Anje Majdenić i Patricije Karaman. Na susretima su se natjecali učenici posebnih odjela (učenici s teškoćama u razvoju) i učenici redovnih razreda iz gore spomenutih škola (ukupno 25 učenika).

Cilj ovih susreta bio je promicanje inkluzivnog društva i poticanje suradnje i prijateljstva između svih učenika bez obzira na njihove razlike.

Učenici su se tako natjecali u nekoliko disciplina; bacanje vortex lopte, poligon, skok u dalj, trčanje 60m i kros 400m, te su svi učenici dobili medalje za sudjelovanje, a oni najbolji nagrađeni su peharima.

Sudjelovanje učenika s teškoćama u razvoju u ovakvim aktivnostima, može poboljšati njihovo fizičko zdravlje, socijalne vještine, samopouzdanje i osjećaj pripadnosti zajednici te im pružiti priliku da se osjećaju uključeno i podržano u školskoj okolini.

Osim toga, sportski susreti ove vrste, mogu smanjiti stigmatizaciju i diskriminaciju učenika s teškoćama u razvoju, te poboljšati svijest i razumijevanje drugih učenika o njihovim potrebama i izazovima. Kroz takvu suradnju i razmjenu, svi učenici mogu naučiti vrijednosti poput poštovanja, tolerancije i suradnje te razviti pozitivan odnos prema različitostima.

S obzirom na sve ove koristi, inkluzivni sportski susreti mogu biti korisni i inspirativni događaji koji promiču inkluzivnu kulturu i unaprjeđuju kvalitetu života svih učenika.

Nositelj projekta „POKRENI PROJMENU II – Unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina u partnerstvu sa Osnovnom školom Josipa Kozarca, Osnovnom školom Eugena Kumičića i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu Odluke od dodjeli bespovratnih sredstava projekata udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023. u iznosu od 101.950,83 HRK, a trajanje projekta je 10 mjeseci, odnosno od 1.11.2022. do 31.8.2023. godine.

(35)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr