Naslovna Novo U Hrvatsku dolaze filantropi iz cijeloga svijeta!

U Hrvatsku dolaze filantropi iz cijeloga svijeta!

65
0

Kakvu Europu i svijet želimo i trebamo?

Hrvatska, točnije Šibenik, domaćin je PHILEA Foruma 2023. koji će biti održan od 23. do 25. svibnja, a domaćin mu je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja ove godine obilježava 20 godina rada.

Prvi PHILEA Forum održan je prošle godine u Barceloni, a ove godine bit će održan u srcu euro – mediteranske regije – u Dalmaciji. Grad domaćin Šibenik primit će oko 700 gostiju – predstavnika najznačajnijih zaklada iz cijeloga svijeta.

PHILEA – Philantropy Europe Association je međunarodna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja europske i svjetske zaklade te nacionalne saveze zaklada.

Vrijeme u kojem živimo suočava nas s bezbrojnim vrtlozima – od klimatskih promjena do društvene nejednakosti. Kako usmjeriti svijet u boljem pravcu, kakvu Europu želimo i trebamo te kako filantropija može igrati ulogu u usmjeravanju na temeljne ljudske vrijednosti i načela, pitanja su na koja će sudionici Foruma pokušati dati odgovor. Naime, Europu više ne određuje samo geografski položaj, već i njezini ideali, vrijednosti i načela na koja se često pozivamo te ih trebamo štititi kada su ugrožena.

Sudionici koji stižu u Lijepu Našu raspravljat će o tome kako filantropija može pomoći oko današnjih izazova od klime, demokracije, ali i (ne)jednakosti. Govorit će se o obrazovanju i ciljevima održivog razvoja i, možda najvažnije, kako oblikovati Europu prema budućnosti – gledano iz međunarodne, regionalne, ali i lokalne perspektive.

Europa je usred krize, a sve je krenulo s pandemijom. Nejednakost je potaknuta energetskom krizom, kriza svakodnevnog života sve je veća, a rastuća je napetost između civilizacija i svjetonazora. Svijet je na prekretnici i upravo su to teme o kojima će se raspravljati u Šibeniku.

Gosti koji stižu u Hrvatsku govorit će o važnim pitanjima, no domaćini su im priredili i sjajan doček pa će tako ovo biti prilika i za promociju predivnih lokacija koje vrijedi pokazati gostima.

Uz mnogobrojna predavanja i razgovore, filantropi svjetskog glasa svoj će boravak iskoristiti i za obilazak čak 11 domaćih lokacija. Memorijalni centar Fausta Vrančića na Prviću, Muzej koralja na Zlarinu, Nacionalni park Krka, Muzej betinske drvene brodogradnje na Murteru te šibenske znamenitosti i atrakcije Tvrđava sv. Ivana, Kuća umjetnosti Arsen, Katedrala Sv. Jakova i Civitas Sacra, Inkubator za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, Sokolarski centar, ali i filantropske šetnje Splitom i Zadrom – zasigurno su sjajan program koji će u svijet odaslati najljepšu sliku o Hrvatskoj.

U Hrvatsku stižu ljudi koji mogu Europu i svijet usmjeriti u boljem pravcu kroz institucionalnu filantropiju – zakladništvo, sudioničku ali i poduzetničku filantropiju kojima svoje programe i ulaganja usmjeravaju u nove oblike društvene i ekonomske (samo)održivosti.

Redakcija: Dorijan Elezović
FOTO: PROMO

(65)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr