Naslovna Grad Želite li napredovati?

Želite li napredovati?

61
0

Trbuhom za kruhom u Zagreb, Njemačku, Irsku ili Istru

Ovaj Billboard bi se mogao ostaviti na portalu bez suvišnih riječi, poput drugih nijemih svjedoka naše Slavonske zbilje. Uostalom, ne kaže se badava da jedna slika (praznih sela i oronulih kuća) vrijedi kao 1.000 riječi. No, treba povremeno izvući glavu iz pijeska i prozboriti, odnosno malčice promisliti o svemu što se događa na ovim prostorima.

Oglas nije ugledao svjetlo dana, tamo negdje daleko, već u strogom centru Slatine i prikriveno poziva sve, a ne samo zdravstvene djelatnike u jednu od najbogatijih regija u Hrvatskoj. Isprva su mladi, vrijedni i stručni krenuli malo na školovanje u hrvatsku metropolu, a onda ulaskom u EU put Zapadne Europe, jer mnoge EU destinacije privlače stručne ljude prije svega plaćama i društvenim uređenjima. Uspijevaju, unatoč jezičnim i kulturološkim barijerama, a mnogi od njih se nikada neće vratiti.

I tako, netko dobije – netko izgubi, a ciklus života se nastavlja. Koliko će dugo Slatina odolijevati odljevu mozgova i priljevu neukih šljakera, i čime će se ponositi osim spominjanja pokojnih akademika i mladih doktora u izgnanstvu?

Miša Nicinger

(61)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: