Naslovna Novo Zelena arhitektura i novi Strateški plan

Zelena arhitektura i novi Strateški plan

46
0

Ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić sa suradnicima su u četvrtak, 16. prosinca 2021. godine, održali prezentaciju i popratnu raspravu s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Odbora za praćenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, Savjeta za ekološku poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na temu Zelene arhitekture u okviru procesa informiranja i konzultacija s javnosti o izradi nacionalnog Strateškog plana potrebnog za korištenje sredstava poljoprivrednih fondova u razdoblju od 2023. do 2027. godine.

Važan segment reforme Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027., kao i Zelenog plana EU, je očuvanje bioraznolikosti i održivo korištenje resursa, prilagodba na klimatske promjene i smanjenje emisija štetnih plinova, očuvanje krajobraza te borba protiv antimikrobne rezistentnosti i dobrobit životinja, što zajedno čini „Zelenu arhitekturu“ SP ZPP-a.

Zelena arhitektura u kontekstu nacionalnog Strateškog plana uključuje poticanje primjene poljoprivrednih praksi koje imaju veću razinu ambicije pravila uvjetovanosti u području okoliša, klimatskih promjena i biološke raznolikosti te intervencije u vidu eko-shema.  Naime, novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom zemlje članice su odredile da najmanje 35 posto proračuna za ruralni razvoj bude namijenjeno svim vrstama mjera vezanih za okoliš i klimu, uključuje i dobrobit životinja, dok minimalno 25 posto proračuna izravnih plaćanja treba dodijeliti za eko-sheme.

Predložene eko-sheme odnose na raznolikost usjeva i nasada, pašarenje na pašnjacima, uporabu stajskog gnoja na oraničnim površinama, minimalni udio leguminoza od 20 % unutar poljoprivrednih površina, konzervacijsku poljoprivredu te intenzivirano održavanje ekološki značajnih površina. Agrookolišne intervencije uključuju smanjenje korištenja zaštitnih sredstava u višegodišnjim nasadima, očuvanje bioraznolikosti i okoliša na trajnim travnjacima i oranicama te očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja u okviru mjere sada poznate kao Mjera 10, kao i prijelaz na ekološki uzgoj i održavanje ekološkog uzgoja.

Nacrt intervencija SP ZPP-a Republike Hrvatske predstavljen je kroz dva kruga javnih konzultacija, a prezentacija sa svim predloženim intervencijama i financijskim alokacijama dostupna je na internetskim stranicama Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ministarstvo poljoprivrede

(46)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr