Naslovna Grad Zajedno u školu

Zajedno u školu

118
0

Od ponedjeljka, 28. ožujka 2022. godine, ukrajinska djeca integriraju se u hrvatski školski sustav polazeći na nastavu u Područnu školu (PŠ) u Novakima i više razrede matične OŠ Eugena Kumičića u Slatini.

Trojica dječaka iz Ukrajine smješteni sa svojim majkama na Pustari Višnjica toplo su dočekani od učiteljice u PŠ Novaki Marinele Zrinščak Begovovac i 6-ro učenika ove škole.

U pratnji su bile mame Julija i Natalija i djelatnica Višnjice Silvija koja je na sebe preuzela prijevoz djece do 4 km udaljenih Novaka.

Učiteljica Marinela koristeći najmoderniju IT tehniku kao što je pametna ploča i dr. svoje pouke djeci govori na hrvatskom i ukrajinskom, a tome pomalo uči i svoje učenike domaće i goste.

Stas, Rostuša i Andrij brzo su prihvaćeni od malih kolega i počeli svladavati školsko gradivo i sudjelovati u svim drugim aktivnostima.

Prijevoz u školu je od petka preuzela Općina Sopje. Više razrede u Slatini pohađa 4 učenika, a 2-3 srednjoškolca kreću u matematičku gimnaziju u Virovitici.

Nekoliko preostalih učenika pohađa on-line nastavu koju internetom posreduju njihovi učitelji u Ukrajini.

Dvije ukrajinske učenice Anastasia i Mariana jučer su sudjelovale sa svojim slatinskom suučenicima u podjeli narcisa u akciji Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Uprava i osoblje Pustare Višnjica na čelu s Ksenijom Plantak daju sve od sebe da za 35 stradalnika rata i Ukrajini osiguraju što bolje životne uvjete na čemu su im oni jako zahvalni.

Dio njih već je bio u Slatini kupujući što im nedostaje, zatim gledali film u slatinskom kinu, bili na liturgiji u pravoslavnoj crkvi, a djelatnici i volonteri Crvenog križa i Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ rješavaju i ostale „tekuće“ probleme.

Vladimir Jelenčić

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

(118)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr